10 SÄTT ATT MAXIMERA ELBILENS RÄCKVIDD I VINTER

Av Bavaria Sverige Bil AB
En elbil klarar av att starta i kyla bättre än en bensin- eller dieselbil. Däremot påverkas elbilens räckvidd negativt av minusgrader och kärvt vägförhållande med snö och is. Men det finns ingen anledning att misströsta. Den som gör och tänker rätt kan maximera batteriets kapacitet även under årets kallaste månader. Här är 10 saker som är bra att tänka på för att maximera elbilens räckvidd i vinter:

1. Parkera gärna inomhus

Om du har tillgång till garage eller carport bör du parkera bilen där. Med ett uppvärmt batteri kan du maximera körlängden på bilen allra bäst. Startar du elbilen eller laddhybriden när det är kallt går mycket el till att bara värma upp batteriet.

Även en parkeringsplats utomhus med tak är att föredra framför öppen himmel eftersom du då lättare håller bilen fri från snö som innebär extra vikt.

2. Ladda klart tätt inpå avfärd

Ett varmt batteri är effektivare än ett kallt. Se därför till att batteriet är laddat och klart precis innan du ska åka. Då är batteriet varmt vilket inte behöver påverka körsträckan lika mycket. Det här är extra viktigt om bilen står utomhus.

3. Värm bilen när den laddar

Sätt på värmen i bilen under tiden den laddar. Förutom att du inte behöver slösa batterikapacitet på att värma upp bilen, är den dessutom varm lagom till att du ska köra iväg. I My BWM-appen kan du till exempel både schemalägga laddningen och sätta på värmen i bilen.

4. Satsa på ratt- och sätesvärmare

Visst, det finns en lockelse i att dra kupévärmen på max så snart man satt sig i bilen. Men se upp, det tar tyvärr mycket batterikapacitet också. Bättre därför att sätta på ratt- och sätesvärmaren, samt att helst också behålla jacka och mössa på för att spara energi.

5. Ladda hellre ofta än sällan

Försök att ladda bilen ofta. Då kan batteriet nämligen hålla en jämn och bra temperatur vilket är gynnsamt för räckvidden.

6. Anpassa körstilen efter väglaget

Det är alltid klokt att anpassa hastighet och körstil efter väglag, inte minst ur ett säkerhetsmässigt perspektiv. När det är snö och is på vägarna kan du dessutom spara mycket energi genom att köra mjukt.

7. Låt bilen göra jobbet

Om du kör en laddhybrid från BMW är det smart att lägga in resmålet i navigationen och låta bilens hybridläge bestämma när du ska köra på el. Bilen optimerar körmönstret och maxar körningen på el när den är som mest effektiv.

8. Borsta bort snö och is

Ett lager av snö och is gör bilen tyngre vilket minskar räckvidden. Borsta därför hela bilen så noga du kan före avfärd. Kontrollera gärna också att det inte samlats snö och is i hjulhus och kring bilens underrede.

9. Minska luftmotståndet och vikten

Lasta ut onödigt bagage före avfärd. Ta av takräcken och hållare på dragkroken när den inte används. Stäng fönster och se till att ha rätt lufttryck i däcken. Det här är några av de åtgärder du kan vidta för att minska luftmotståndet och vikten vilket i sin tur sparar på batteriets kapacitet.

10. Undvik oplogade vägar

Snö på vägarna skapar onödig friktion. Om möjligt, välj större vägar som är fria från snö och modd. Detta förutsätter såklart att sträckan inte blir så pass mycket längre att batterikapaciteten inte räcker av den anledningen.

Artiklar i samma kategori