ALLT FLER ELBILAR PÅ MARKNADEN

Av Bavaria Sverige Bil AB
Vi går en tydlig trend till mötes när vi nu ser allt fler elbilar på marknaden. I september toppnoterades en ökning med 65 procent på 12 månader. I Sverige finns i dagsläget 155 175 laddbara personbilar (september 2020). Gällande fördelningen, är dessa 33 procent elbilar och 67 procent laddhybrider.

Är elbilar miljövänliga? Varför är elbilar bra för miljön?

Ja, hur är det egentligen? Är elbilar miljövänliga och varför är elbilar bra för miljön? En genomsnittlig elbil släpper ut cirka 30 procent mindre koldioxid jämfört med den allra effektivaste förbränningsbilen.

Elbilar är betydligt effektivare än motsvarande bensin- eller dieselbil. Man kan köra mycket längre med en viss mängd energi och bidrar därför till mindre utsläpp från bränsleproduktion och körning.

Elbil vs bensinbil

Vilket alternativ bör man vilja? Elbil eller bensinbil? Det är betydligt billigare att köra på el än på bensin eller diesel. En elbil är också billigare i skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre delar som behöver kontrolleras eller bytas vid bilservice. Den största vinsten är att utsläppet av koldioxid är betydligt lägre än fossilbilar och därmed mycket bättre för miljön!

Elbil - laddning / Ladda elbil

Hur lång tid tar det att ladda en elbil? Att ladda en elbil tar cirka 30 minuter om du laddar i en snabbladdare som har ca 50 kW upp till 150 kW i laddningshastighet. Snabbladdare finns utplacerade lite här och var i städerna, till exempel vid bensinstationer och köpcentrum. Har du en egen laddbox hemma tar det cirka 3 timmar beroende på bil och batterikapacitet. Om du laddar hemma på vanlig hushållsel tar det ca 8-10 timmar, en så kallad normalladdning. Man bör dock konsultera en elektriker innan man laddar på vanlig hushållsel på grund av risk för överhettning.

Olika sorters elbilsladdare- och uttag

Det finns olika elbilsladdare, även ibland kallat laddboxar, laddstolpar eller batteriladdare. Den största skillnaden mellan de olika laddarna är att de kan leverera el genom en eller tre faser. De kallas för enfasladdare respektive trefasladdare.

Trefasladdare är standard i europeiska bilar. Det finns också olika laddkablar, typ 1 (för enfas) och typ 2 (trefas). Det finns även andra mer ovanliga typer av laddkablar, men oavsett vilken typ du har så finns det adaptrar som omvandlar en kontakt till annan.

Kostnad - ladda elbil

Att ladda ett tomt batteri från en egen laddbox kostar ungefär 2,50 kronor milen, medan det kan kosta allt från 5 kronor till 15 kronor per mil på en extern laddstation. Genom att söka på ordet laddguide i sökmotorerna, får du mer detaljerad information kring var du kan ladda och hur mycket det kostar.

Elbil - räckvidd? Elbilar med lång räckvidd

Med en elbil, hur långt kan man köra? Det beror så klart på modell, men väljer du exempelvis en BMW i3 kan du köra cirka 300 kilometer på en laddning och för en MINI Cooper SE är räckvidden upp till cirka 230 kilometer.

Elbil – pris

Vad kostar elbil per mil? Precis som med bensin- och dieselbilar, är vissa elbilar effektivare än andra och en genomsnittlig elbil behöver cirka 18,5 kWh för att köra bilen i 100 kilometer. Det är 1,85 kWh per mil. Jämför man med en dieselbil, förbrukar den i genomsnitt 7,3 liter per 100 kilometer.

Enligt siffror från SCB (2018) kostar 1 kWh ca 145 öre (1,45 kronor). Det är ett pris som inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter. Dieselpriset är 15,60 kr (Circle K). Priset är från juni 2019.

För att köra den genomsnittliga elbilen 100 kilometer kostar det då 26 kronor i förbrukning. Att köra samma sträcka med en dieselbil innebär att drivmedelskostnaden blir ca 114 kronor.

Köpa elbil hos Bavaria

Hos oss på Bavaria Bil har vi flera olika modeller av elbilar.

BMW - elbil

BMW i3är vår pigga och kaxiga modell och BMW iX3 är den helelektriska SUV:en som kommer lanseras vid årsskiftet 2020/2021.

MINI - elbil

Elbilen Mini Cooper SE är MINIs första elbil som vid första anblick liknar MINI 3-dörrar, men med några få undantag; E-emblemet syns runt om på bilen, fälgarna har en asymmetrisk utformning, ett tränat öga ser silhuetten av ett brittiskt eluttag i fälgmönstret och det finns gula detaljer på exempelvis grillen och backspeglarna.

Måtten skiljer sig också mot den ”vanliga” modellen med tre dörrar. MINI Cooper SE är 18 millimeter högre och 24 millimeter längre. Anledningen är att karossen har ”lyfts” för att golvet, som gjorts tjockare på grund av batterierna, inte ska hamna för nära marken.

LÄS OCKSÅ! MINI och BMW laddhybrid - hur fungerar det?

Elbil som tjänstebil

Har du funderat på en elbil som tjänstebil? Kontakta oss på Bavaria så kan vi hjälpa dig med att hitta rätt modell för er och ert företag samt besvara eventuella frågor om företagsleasing.

Artiklar i samma kategori