JOHAN BERÄTTAR OM UPPLEVELSEN AV SIN BMW iX3

Av Bavaria Sverige Bil ABB
Han har kört BMW 7-serie och BMW X7 – men frågan är om något slår BMW iX3. - Den är fantastisk – så tyst och så härlig, konstaterar Johan Jensfelt som nyligen blev en av Bavarias första kunder att plocka ut den nylanserade, helt elektriska Suven.

Supertyst, snabb, snygg, rymlig… Det låter som vi hamnat mitt i en reklamfilm, men det har vi inte. Istället är det Johan Jensfelt som beskriver sin nya BMW iX3, blott en och en halv vecka efter att han kvitterat ut sitt eget exemplar.

Och Johan om någon borde veta. Han har kört BMW i fyra år och provat på de flesta modeller. Ändå fick Johan nästintill en positiv chock när han tryckte ned pedalen på sin helt elektriska BMW iX3 för att tillsammans med sin fru Lina köra från Stockholm till Halmstad, en sträcka på drygt 48 mil.

- Känslan att rulla iväg med en iX3 är så fräsch och härlig; att köra utsläppsfritt utan att något behöver brumma igång.

- Det första som slog mig är hur supertyst bilen är inuti. Oavsett hastighet kunde vi ha stereon på låg volym och samtidigt prata obehindrat med varandra. Det här är en riktigt skön långfärdsbil, fullt i klass med BMW 7-serie och BMW X7.

”Pigg, superpigg”

En annan positiv överraskning var accelerationen. Motorn är placerad vid bakaxeln, ger en effekt på 286 hk och gör 0-100 km/tim på 6,8 sekunder.

- Den är superpigg – kanske till och med mer än jag faktiskt behöver. Men det är ju kul också, konstaterar Johan och börjar i nästa andetag prata om bilens generösa utrymmen.

- BMW iX3 är en stor bil, med stora hjul och du sitter högt. Det känns som att det finns oceaner av utrymme som räcker till en trebarnsfamilj och mer därtill.

För faktum är att Johan Jensfelt länge funderat på att skaffa en renodlad elbil, men som BMW-älskare har det tidigare inte funnits någon modell som passat en större familj. Tills nu, då BMW iX3 äntligen har lanserats.

- Vi har känt att en elbil är det nya normala. Vi tänker ofta i hållbarhet men är inte extrema på något sätt. Men på samma sätt som du återvinner, handlar ekologiskt, inte köper saker i onödan, odlar eget osv, så vill du ha en utsläppsfri elbil – så är det bara.

Bekymmersfritt med utsläppsfritt

Och Johan tycker att det numera även är bekymmersfritt att köra utsläppsfritt. Nya BMW iX3 har en räckvidd på hela 459 km. Det går att ladda 80 procent av batteriet på bara 34 minuter medan 10 minuters laddning ger 100 kilometers körning.

Det här är siffror som Johan kan verifiera, framför allt efter sin resa tur och retur till Halmstad.

- Det finns ingen anledning till räckviddsångest längre. Vi hade 27 procents laddning kvar när vi kört drygt 28 mil från Stockholm och kom till Gränna. Där laddade vi fullt batteri på en timme och tre minuter. Nu hade jag planerat mina stopp, men annars upplyser navigatorn dig om när det är dags att ladda och var det går att ladda.

Nyinstallerad laddbox

Till vardags laddar Johan sin bil med hjälp av en nyinstallerad laddbox som sitter på garageväggen hemma i Bromma. En elektriker hjälpte honom att installera en Garo, med effekt på 16A, 3-fas (11 kW). En lastbalansering ser till att laddningen sker när det är som minst belastning på hushållets elnät, vilket oftast är under natten.

- Till vardags behöver jag bara ladda någon gång i veckan eftersom räckvidden är så lång. Och då sätter jag bara i sladden så att bilen är fulladdad på morgonen, det funkar supersmidigt, berättar Johan.

Är det ekonomiskt försvarbart att skaffa en elbil, om man ser ägandet i ett helhetsperspektiv?

- Absolut, det tycker jag. En elbil kostar visserligen mer i inköp, men sen får du göra avdrag för miljöbonus, förmånsvärdet (för den som har tjänstebil) blir lägre och driftskostnaden blir betydligt lägre. Tidigare kunde jag tanka för en tusenlapp i månaden, nu kostar en månads hemmaladdning inte mer än 60-70 kronor. Så det du förlorar i ena änden, vinner du i den andra.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att gå över till elbil?

- Gör det bara! Det är en sådan fräsch och härlig känsla att köra en elbil, från och med nu kommer jag inte köra något annat, konstaterar Johan.

 

Fakta

Namn: Johan Jensfelt

Ålder: 41

Bor: Bromma

Familj: Fru Lina och barnen Alfred, 7, Isabell, 9 och Felicia 11.

Aktuell: Nybliven ägare av en vit BMW iX3.

Intressen: Fixa hemma med villan, familjeliv, laga mat, träffa vänner samt löpning.

Artiklar i samma kategori