BMW M FYLLER 50 ÅR – OCH FIRAR MED MÄNGDER AV NYHETER: ”FÖR ALLA SOM VILL HA DET BÄSTA”

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Augusti 2022
BMW M firar 50 år och kröner jubileumsåret med en mängd spännande nyheter i modellprogrammet. ”Det här är bilar för alla som bara nöjer sig med det bästa inom vårt segment”, säger Felix Wiberg, säljare och M-expert på Bavaria i Uppsala.

Det är designen. Köregenskaperna. Motorn. Ljudet. Dubbelkopplingslådan…

När Felix Wiberg ska räkna upp vad som utmärker BMW:s M-modeller blir listan lång.

Felix är själv stor M-fantast och dessutom certifierad M-säljare, allt sedan han genomgick en utbildning på racingbanan Ascari i Ronda, Spanien, för fyra år sedan. Då fick Felix dessutom provköra nästintill samtliga M-modeller på racingbanan.

–        Det var extremt kul – och dessutom väldigt lärorikt, konstaterar Felix.

Så är du nyfiken på BMW:s M-modeller är det med andra ord Felix du ska vända dig till, även om det förstås går bra att prata med vilken Bavaria-säljare som helst.

Men det som Felix inte kan om M-modellerna är knappast värt att veta.

–        Det är kul att prata om alla fördelar med en M-modell, men ännu roligare att köra. När en kund väl provkört en BMW M så slutar det ofta i en beställning, så pass stor skillnad är det, säger Felix och skrattar.

Ville ta ut racingkänslan på gatorna
Det är nu 50 år sedan BMW startade sitt dotterbolag Motorsport GmbH i syfte att utveckla sin framgångsrika racingsatsning.

Några år senare fick BMW en idé om att överföra känslan från racingbanorna till vanliga vägar. 1978 presenterades BMW M1, den allra första renodlade M-bilen, på Paris Motor Show.

M1 fick direkt stor uppmärksamhet men visade sig vara mer av en racingbil som gjorde sig bäst på racingbanorna än en modell lämpad för vanliga vägar.

Året därefter kom M535i, som var en högpresterande version av BMW:s populära 5-serie och nu fick M-satsningen fäste hos en bredare publik.

Körglädje blev racingglädje
I snabb takt började allt fler uppskatta M-modellerna allt mer. Med designmässiga förändringar, större motorer, kraftfullare ljud, extra luftintag med nos på huven och megastora utblås tog M-modellerna det klassiska begreppet körglädje till en helt ny nivå.

Men även om BMW M har mängder av fanclubs världen över hävdar Felix Wiberg att det inte riktigt finns någon typisk M-förare.

–        Nej, faktiskt inte. Vi säljer M-bilar till både män och kvinnor i alla åldrar. Det som är gemensamt för M-kunderna är i stället att de alla uppskattar bilarnas racingkänsla och vill ha det där lilla, eller snarare stora extra när de kör en bil, berättar Felix Wiberg.

Brett modellprogram
Idag finns nästan samtliga BMW-modeller i M-utförande. Nu under jubileumsåret släpper BMW M dessutom en mängd spännande nyheter.

Bland annat lanseras jubileumsversionen BMW M4 CSL som med sina 550 hästkrafter blandar traditionell racingpassion med innovativ teknik. Men med en begränsad upplaga och en prislapp som börjar på 1,7 miljoner kronor lär det inte bli en modell för de breda massorna.

Desto synligare på landets vägar lär BMW M3 Touring bli. Det är den fjärde modellvarianten för BMW M3, efter Sedan, Coupé och Cabriolet.

Trots att produktionsstarten sker först sent i höst har Felix Wiberg redan tagit mot ett tiotal beställningar av den nya modellen.

BMW M3 Touring kombinerar sina praktiska egenskaper som fungerar för en familj i vardagen med en kraftfull prestanda, stilrena designade ytor och atletiska former.

Som parentes kan nämnas att BMW M3 Touring officiellt är den snabbaste kombin som någonsin testats på Nürburgring i Tyskland.

–        Intresset för modellen är jättestort. Många går in och bygger och beställer sin bil redan nu för att säkerställa en leverans som ligger någorlunda tätt inpå produktionsstarten.

Ytterligare en milstolpe
Nästa år är det dags för ytterligare en milstolpe i BMW M:s historia. Då lanseras nämligen den första helelektriska ”rena” M-modellen som nu testas för fullt men som ännu inte fått något egen modellbeteckning.

Det finns redan två elektriska BMW M-modeller, den stora coupén BMW i4 M50 och suven BMW iX M60, men de är en vidareutveckling av redan befintliga modeller.

Med den nya renodlade modellen höjs nu ribban ytterligare för vad kunderna kan förvänta sig av dynamiska egenskaper och elektrisk prestanda. Testarbetet sägs vara avgörande för att framtida elmodeller från BMW GmbH också präglas av exakt samma sak som utmärkt M-bilarna de senaste 50 åren, nämligen ledande dynamik, smidighet och precision.

–        Det har alltid varit spännande att följa utvecklingen av nya M-modeller, och det lär vara det i framtiden också, konstaterar Felix Wiberg.

Artiklar i samma kategori