ELBIL, LADDHYBRID, DIESEL ELLER BENSIN - VAD SKA MAN VÄLJA?

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Oktober 2020
Från januari 2020 ökade fordonsskatten för många nya bilar – och frågan om drivmedel är mer aktuell än någonsin. Men vilka för- och nackdelar har de olika alternativen? Robin Larsson, Product Genius på Bavaria i Solna, listar de viktigaste.

Vilken bil ska man välja?

Förr handlade valet av bil mest om märke och modell. Idag är frågan om drivmedel och typ av motor minst lika viktig.

– Det har gått snabbt, för bara några år sedan var fossila bränslen, en bensin- eller dieselbil, det självklara valet. Nu överväger allt fler en ren elbil eller en laddhybrid som både har en laddbar elmotor och en förbränningsmotor, säger Robin Larsson på Bavaria.

Stor ökning av laddbara bilar

Försäljningen av laddbara personbilar ökade med hela 39 procent i Sverige 2019, enligt statistik från branschorganisationen BIL Sweden. Mer än vart tionde bilköp var ”elektriskt” – andelen elbilar och laddhybrider stod för 11,4 procent av alla nyregistreringar förra året.

Många väntar sig en ännu snabbare ökning framöver. Redan om fem år kan det säljas fler laddbara elbilar än bensin- och dieselbilar i Sverige, bedömer analysföretaget EV-Volumes.

– Som återförsäljare av BMW och MINI har vi på Bavaria förmånen att ligga i teknikens yttersta framkant. BMW har utvecklat elbilar i fyra decennier, och är idag den största leverantören av elbilar i Europa. Redan 2023 väntas BMW erbjuda hela 25 stycken laddbara modeller, varav 12 helt elektriska. Och i år kommer MINI:s första helelektriska modell, MINI Cooper SE, berättar Robin Larsson.

LÄS OCKSÅ! Allt fler elbilar på marknaden

Belastas med högre fordonsskatt

Syftet med skattesystemet bonus-malus, som infördes i juli 2018, är att uppmuntra till mer hållbara bilköp. Förenklat innebär bonus-malus att bilar som släpper ut mer får en högre fordonsskatt, medan bilar med lägre utsläpp belönas med en bonus.

Från och med januari 2020 baseras fordonsskatten på nya värden. EU har nämligen utvecklat den nya metoden WLTP* för att mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, som återspeglar verklig körning bättre än den tidigare mätmetoden.

– Med WLTP blir utsläppsvärdena mer rättvisande, men i många fall också högre – och fordonsskatten ökar för de flesta nya diesel- och bensinbilar. Detta gäller enbart fordon som registreras efter årsskiftet 2020, förklarar Robin Larsson.

Välj en bil efter dina behov

El ger noll utsläpp och är framtidens drivmedel, det är Robin Larsson övertygad om. – Samtidigt har vi bensin- och dieselbilar av en anledning. Det viktiga är att du väljer en bil utifrån dina behov. Om du kör många mil i vardagen men har ont om möjligheter att ladda passar en modern bensin- eller dieselbil sannolikt bäst. Kan du däremot ladda hemma eller på jobbet, och till vardags kör mest kortare sträckor, kanske en laddhybrid eller elbil är bästa valet.

– Oavsett vilka frågor du står inför är du varmt välkommen till oss på Bavaria för vägledning. Visst, det kanske är svårare än någonsin att välja bil eftersom alternativen är fler. Samtidigt är det roligare än någonsin, av samma anledning, säger Robin Larsson.

Läs mer om för- och nackdelar med våra vanligaste drivmedel i vår biljämförelse

*WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure.

Artiklar i samma kategori