TIPS INFÖR ELBILSSEMESTER I SVERIGE

Av Bavaria Bil
Tyst, mjukt och miljövänligt. Att semestra med elbil är både enklare och roligare än vad många tror. Här följer några tips på vägen innan du trycker på gasen.

Elbilarna blir allt populärare. Inte konstigt med tanke på att utvecklingen hela tiden talar till bilförarens fördel. Inköpskostnaden sjunker, räckvidden blir längre, möjligheten att ladda blir fler, driftskostnaderna är låga… och det bästa av allt – bilen släpper inte ut koldioxid. Du kan upptäcka naturen och samtidigt vara ett med naturen. Så skönt!

Tusentals laddstationer

Enda skillnaden är att en elbilssemester kräver lite mer planering. Du behöver stanna typ var 20:e mil för att bokstavligen ladda batterierna. Men det är inga problem med tanke på att det nu finns 2 225 publika laddstationer runt om i Sverige och att en modern elbil, exempelvis BMW i3 eller MINI Cooper SE, snabbladdas på runt 30 minuter. Ett perfekt tillfälle för att ta en paus för att äta lunch eller upptäcka någon sevärdhet i närheten av laddstationen.

Ladda ned en kartapp

När du planerar din semester kan du precis som förr titta på en karta och bestämma en trevlig rutt. Enda skillnaden är att du behöver kontrollera att det finns rätt laddmöjligheter efter vägen.

Det finns idag ett flertal appar och sajter som kartlagt varje laddstolpe i vårt avlånga land. En bra sajt är exempelvis www.uppladdning.nu

Globala appen Plugshare är annars en bra grundapp som hjälper dig att hitta rätt efter vägen. Chargemap erbjuder både kartfunktion och ett betalkort som funkar på många laddstationer både i Sverige och utomlands. Incharge är ett tredje alternativ som ett flertal företag inom energi- och fordonsbranschen ligger bakom.

Tre tips på vägen

I kartguiderna framgår det bland annat vad för typ av laddning som erbjuds, vad det kostar samt vilka betalningsalternativ som finns.

Här är tre bra saker att tänka på när du navigerar i kartguiden:

  1. Var noggrann med att kolla att laddstationen verkligen har ett uttag som passar dina kablar. Det kan vara en idé att komplettera med reservadaptrar eller laddkablar.
  2. Hemma kostar det cirka 2,5 kr/milen att ladda elbilen. Efter vägarna kan priset variera från 5 till 15 kr/milen. Här lönar det sig att göra research i förväg och jämföra olika alternativ.
  3. Alla laddstationer tar inte alla typer av kreditkort. Kolla i förväg vilka alternativ som finns. Vissa stationer tar betalt genom en app, i andra måste du ha ett så kallat laddkort.

Till sist. Även om det kan låta lite krångligt att tänka på laddstationer, uttagsstandard och räckvidd är det både enklare och roligare än du tror att semestra klimatsmart. Så låt elbilsäventyret börja!

Artiklar i samma kategori