FÖRMÅNSBIL ELLER PRIVAT?

Av Bavaria Sverige Bil AB
Väljer du mellan förmånsbil eller privatbil och vill få en överblick av vad de olika alternativen kostar? Här tar vi hjälp av Smarta Sara och Fräsige Frasse som står inför samma val, men som resonerar lite annorlunda i valet mellan förmånsbil / tjänstebil vs. privatbil. Vad lönar sig i längden? Och hur förmånligt är det med förmånsbil?

Hur fungerar förmånsbil?

Hur fungerar förmånsbil och vad heter det – tjänstebil eller förmånsbil? Många förväxlar begreppen och ofta är det just en förmånsbil som avses. Med en förmånsbil får den anställde rätt att använda sin tjänstebil privat, det vill säga för körning till och från jobbet, men också för privata resor. Det är arbetstagaren som betalar skatt och arbetsgivaren betalar även en arbetsgivaravgift. Skatteavdraget görs direkt på lönen.

Att välja mellan förmånsbil eller privatbil

Smarta Sara och Fräsige Frasse står båda två inför ett beslut om att skaffa sig varsin ny bil – men lönar det sig att välja förmånsbil eller inte? Sara är mån om att få till en lösning som ger henne mest bil för pengarna, medan Frasse gärna vill ha en bil som speglar honom och hans personlighet. Sara och Frasse har samma jobb med samma förmåner – bland annat möjligheten till förmånsbil, också kallat tjänstebil. Sara tycker att det verkar intressant, men det gör däremot inte Frasse.

Sara väljer förmånsbil, Frasse väljer att äga sin bil själv. Hur skiljer sig deras privata kostnader åt? Vi utgår från att deras bilar kostar exakt lika mycket. För enkelhetens skull utesluter vi kostnader för drivmedel, vägtullar och förbrukningsmaterial.

Ta kontakt med återförsäljare

Saras bil

Sara tar kontakt med Bavaria, den återförsäljare som arbetsgivaren tecknat avtal för förmånsbilar med. Här kan hon välja en välutrustad BMW inom ramen för vad deras bilpolicy säger – i Saras fall 7,5 prisbasbelopp.

Frasses bil

Det där är som sagt ingenting för Frasse. Han vill ha en tvåsitsig, slimmad sak med V8-motor och låg tyngdpunkt. Det ingår tyvärr inte i erbjudandet om förmånsbil. Om han däremot hostar upp 336 000 riksdaler (exakt 7,5 prisbasbelopp) ur egen ficka kan han lägga vantarna på en hyfsad sportbil. Med två säten.

Se våra BMW-modeller

Väljer du mellan förmånsbil eller privatbil?

Står du i valet och kvalet mellan att skaffa dig en förmånsbil eller en privatbil? Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda för företag? Läs mer om vår företagsförsäljning och de bilar vi erbjuder till företag. Vi erbjuder även företagsleasing.

Bilfinansiering

Frasses bil (privat bil)

Vilken tur att Frasses återförsäljare kan förmedla med förmånligt billån! Frasse måste förvisso lägga ut 20 % själv, men 80 % av köpeskillingen får han låna till 3,95% ränta.

Saras bil (förmånsbil)

Sara äger inte sin bil och har följaktligen inget lån, vilket innebär att hon betalar 0 kronor i ränta.

Frasse: 10 618 kronor/år.  Sara: 0 kronor/år.

Hur mycket bilskatt ska vardera betala?

Frasse får betala fordonsskatt. Sara, däremot, har redan fordonsskatten inkluderad i bilens förmånsvärde. Eftersom hon har en laddhybrid får hon en viss nedsättning av förmånsvärdet.

Frasse: 2 000 kr/år. Sara: 45 700 kr/år.

Nya regler kring bilskatt

Sedan juni 2022 gäller återigen nya regler för bilskatt. De senaste reglerna berör nedsättning av bilens förmånsvärde på miljöbilar och kostnaderna som vi har använt i det här exemplet har tagit hänsyn till de nya bilskattereglerna.

LÄS MER: Artikel om Bonus-Malus 2022.

Vad kostar bilförsäkring för respektive bil?

Frasse vill förstås försäkra sitt älskade vrålåk. Saras förmånsbil är försäkrad via arbetsgivarens avtal med Bavaria.

Frasse: 4 000 kr/år. Sara: 0 kr/år.

Bilreparationer, service, däck & besiktning

Frasse behöver betala för att serva, reparera, byta däck på och, efter tre år, även besikta bilen. Sara har, återigen, allt detta täckt via arbetsgivarens avtal om förmånsbil.

Frasse: 7 500 kr/år. Sara: 0 kr/år.

Värdeminskning - bil

Frasses bil (privatbil)

Efter tre år har Frasse, och inte minst hans gravida fru, tröttnat på en bil med bara två säten. Han behöver helt enkelt sälja den för att ha råd med en ny. Tyvärr har vrålåket tappat 50 % i värde.

Saras bil (förmånsbil)

Sara äger inte sin bil – hon slipper bry sig om en värdeminskning. Däremot får hon en ny bil inom ramen för arbetsgivarens avtal.

Frasse: 56 000 kr/år. Sara: 0 kr/år.

Slutet gott, allting gott?

– Varför ser du så moloken ut? frågar Sara när hon träffar Frasse i lunchmatsalen.

Frasse berättar att han måste sälja sin älskade bil, den med låg tyngdpunkt och två säten, för hälften av vad han köpte den för. Med räntekostnader och värdeförluster inräknat blev det en dyr affär i slutändan.

– Har du någon som helst koll på vår bilpolicy? frågar Sara strängt.

Frasse ser ut som ett frågetecken. Sara förklarar, och då skiner han upp. Samma eftermiddag tar han kontakt med Bavaria som vägleder honom till en splitterny BMW. Den har till och med fem säten!

Slutnota 

Frasse: 79 618 kr/år.  Sara: 45 700 kr/år

Teckna tjänstebil

Kostnad förmånsbil - Kalkyl

Vad kostar det att ha förmånsbil? Vi har sammanställt en förmånsbil-kalkyl som kan ligga till grund för ditt val om du ska tacka ja till förmånsbil eller inte. Kalkylen baseras på ovan exempel där vi har jämfört förmånsbil och privatbil.

Tabell förmånsbil vs. privatbil

Vill du kunna erbjuda dina anställda förmånsbil?

Kör många av dina anställda privatbil? Förmånsbil ger dem flera fördelar, och inte minst sänkta kostnader för resor till och från jobbet. Läs mer om Bavaria Företagsförsäljning och företagsleasing för att ta reda på mer om vilka förmåner som vi kan hjälpa dig att erbjuda dina anställda.

Kontaka din lokala bilåterförsäljare

LÄS OCKSÅ! Allt du behöver veta om tjänstebilar.

Artiklar i samma kategori