HÄR ÄR DATUMEN ATT HÅLLA KOLL PÅ FÖR ATT FÅ KLIMATBONUS

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Februari 2023
Köpte eller beställde du en laddbar bil före 8 november 2022? I så fall finns det fortsatt en rad viktiga datum att hålla reda på. Den 31 maj 2024 är det enligt nuvarande regering tack och adjö till klimatbonusen för gott.

Skattesystemet bonus-malus har varit omdiskuterat sedan det introducerades 2018. Tanken med systemet var från början att alla som väljer en bil med låga utsläpp får en bonus, medan de som väljer en bil med högre utsläpp får en förhöjd fordonskatt under tre år.
Men den 7 november 2022 meddelade regeringen plötsligt att den så kallade klimatbonus som nya laddbilsägare var berättigad till, skulle tas bort drygt 24 timmar senare.

Datum att ha koll på

För dig som köpte eller beställde en klimatbonusbil senast den 8 november 2022 finns det nu ett par viktiga datum att hålla reda på:

• 31 mars 2024. Då måste klimatbonusbilen senast ställas på för första gången.
• 31 maj 2024. Den senaste dagen för att skicka in ansökan om klimatbonus till Transportstyrelsen. Tillsammans med ansökan ska det också lämnas in dokumentation som visar när bilen har köpts eller beställts.
• 28 februari 2023. Den här dagen kan även de som inte äger klimatbonusbilen privat ansöka om bonus. Det gäller exempelvis för taxiföretag, vid leasing eller för den som köpt bilen via kreditköp – vid samtliga fall måste beställningen vara gjord före den 8 november 2022.
Observera att den som ställt på sin klimatbonusbil 8 november 2022 eller tidigare inte behöver lämna in någon ansökan.

Läs hela pressmeddelandet från regeringen här.

Bonusen försvinner, malusen består

Det är bara bonusen i bonus-malus som försvinner. Själva bestraffningen i form av förhöjd fordonsskatt under tre år består. Det som nu gäller är följande:
• Gränsen för förhöjd fordonsskatt ligger nu på ett utsläpp om 75 gram koldioxid per kilometer.
• Varje gram mellan 75-125 g/km beskattas med 107 kr.
• Över 125 g/km beskattas varje gram med 132 kr.


- Det är på sitt sätt synd att de ekonomiska incitamenten för att köra fossilfritt nu försvinner. Men å andra sidan blir det enklare för den som skaffar ny bil att veta vilka regler som finns att förhålla sig till, säger Anders Lind, Chef företagsförsäljning och Hyrbilar på Bavaria, som tillägger att det fortsatt finns en mängd argument för att köra en bil som är eldriven:
- Framför allt blir din klimatpåverkan betydligt lägre, samtidigt som körglädjen ökar.

Artiklar i samma kategori