HÄR ÄR FRAMTIDENS MODERNA SUPERBILAR

Av Bavaria Sverige Bil AB
Att sia om framtidens bilar är en stor utmaning, även om man är VD för ett företag som säljer det nyaste inom bilvärlden. Hur ser marknaden ut om fem år? Om tio? Johan Frisk, VD på Bavaria, är övertygad om att framtiden redan är här ­– det är vi som inte är redo. – Vi försöker alltid tänka fem, tio år framåt i tiden och då är det tydligt att det är elbilen som är framtidens melodi, säger han.

Ingen trend har varit så het på fordonsmarknaden de senaste åren som elbilen. Förra året ökade andelen elbilar i privatbilssegmentet på de svenska vägarna med femtio procent. Fler förare vill minska sitt klimatavtryck och elbilen är ett alternativ för framtiden. Nästa år införs miljözoner i Stockholm där bara bilar som uppfyller utsläppskraven för miljöklasserna Euro 5 och Euro 6 är godkända, någonting som är en stark drivkraft för att välja mer miljövänliga fordonsalternativ. Under 2018 infördes en ny bonus för bilar med låga utsläpp, något som gör att valet av elbil inte bara är en klimatfråga, utan även också en ekonomisk.

– Det som driver förändringen i Sverige är när det sker ändringar för tjänstebilar. I dag är cirka 70 -75 procent av vår försäljning till företag. Och blir det beskattningsregler som gör det mer fördelaktigt att köra laddbara bilar kommer fler välja det. I dag så har vi supermiljöbilspremier där man får reducerat förmånsvärde för att köpa miljöbilar, det har en väldig stark påverkan på utvecklingen att det blir billigare att välja en laddbar bil istället för en bensinbil säger Johan Frisk.

”Framtidens bil finns här ­– det är vi som inte är redo”

Enligt Johan Frisk kommer bilbranschen att förändras i grunden under de kommande åren. Fler och fler kommer gå över till att erbjuda en fordonstjänst, mer än enbart ett traditionellt fordon. En utveckling där det är viktigt att följa kundernas önskemål och krav.

– ­­­Alla tider av utveckling har haft olika utmaningar och då behövs nytänkande lösningar utifrån kundens behov. För oss innebär det att skapa lösningar för vår paketering hur vi säljer framtidens bilar.

I framtiden tror Johan att man säljer servicen och hela paketet i en större utsträckning än vad man gör idag. På en elbil byts inte olja, man byter sällan delar och du har väldigt lite slitage. I en modern elbil finns det en elektrisk motor precis som i en symaskin, något som gör att servicekostnaden långsiktigt är väldigt låg. 

Självkörande fordon ­– en verklighet

Redan i dag finns tekniken för självkörande bilar och nu utförs tester med förarlösa fordon på svenska vägar. Det råder ingen tvekan om att tekniken är redo, de stora utmaningarna är politiska. Hur allt ska anpassas till ett samhälle byggt för bilar med mänskliga förare.

– Tänk dig en regnig och blöt dag, sitter du inte hellre i baksätet med din dator och en kopp kaffe och låter bilen köra sig själv? I dag är de självkörande bilarna så säkra att det snarare är den mänskliga faktorn som är en risk. För många hade det gjort det enklare att få ihop livspusslet om det fanns en självkörande bil på marknaden som kunde skjutsa barnen till skola eller till träning, att spara den tiden är varje förälders dröm säger Johan Frisk.

Artiklar i samma kategori