HÄR ÄR SMARTA BILEN – SOM LÄR SIG DINA VANOR

Av Bavaria Sverige Bil AB
Tekniken i dagens moderna bilar har aldrig varit mer avancerad än nu. Med ”Head-Up Display”, smarta säkerhetslösningar och nya avancerade ”Hey BMW” är smarta BMW-bilar en fröjd för den moderna föraren. – Det är bara föraren själv som sätter gränser för vad bilen kan göra i dag säger Robin Larsson, Product Genius på Bavaria i Stockholm.

Robin Larsson arbetar som Product Genius vid Bavaria och är expert på det senaste inom innovativ teknik i BMW:s bilar. Bland annat praktiska ”Head-Up Display”, något som gjort körningen både roligare och säkrare.

­– Tekniken härstammar från flygindustrin, med ”Head-Up Display” få upp den information du behöver på vindrutan i bilen vilket gör att du slipper släppa vägen med blicken. Du kan till exempel få upp destinationskartor och hastighetsmätare för att se hur fort du kör. Den kan också läsa av vägskyltar och hjälpa dig ta telefonsamtal, du kan i princip få upp allt du vill på din vindruta, säger Robin Larsson.

Varnar dig om du är för trött eller är på väg att somna

Och det blir inte bara roligare att köra med den avancerade tekniken i bilarna. Det blir också en säkrare resa. Tack vare adaptiva farthållare minskar risken för olyckor och radarteknik gör resan tryggare. Man utvecklar också lösningar för att proaktivt motverka olyckor innan de sker genom att göra bilarna enklare att köra och lösningar för att förare inte ska distraheras på vägen.

– Många ser säkerhet som krocksäkerhetsskydd, men säkerhetssystem kan också vara saker som underlättar för föraren så att den kan ta med passagerare på en säkrare resa. Till exempel adaptiv farthållare som kan ta hänsyn till andra fordon och bromsa, accelerera eller styra. Ett annat exempel är att om du blir för trött kommer bilen att varna dig och vid okoncentrerad körning rekommendera dig stationer i närheten där du kan vila, säger Robin Larsson.

Bilen lär sig dina vanor – så det blir precis som du vill ha det 

Det nyaste hos BMW är ”Hey BMW”. En personlig assistent i bilen som förstår upp till tusen olika kommandon som kan hjälpa föraren med de behov som finns utmed vägen. Tack vare ”Hey BMW” kan man få sin bil precis som man önskar, och om man är flera personer som brukar bilen kan man ha flera olika användare som den anpassar sig efter.

– Röststyrning har funnits i våra bilar tidigare men med begränsningar. De nya bilarna kan ta emot kommandon och har artificiell inlärning vilket betyder att de kan lära sig hur du använder din bil. De kan lära sig vilken tid du vill lyssna på musik, hur varmt du vill ha det i din bil, ge dig råd kring körning och rekommendera alternativa färdvägar, allt för en så bra upplevelse som möjligt, säger Robin Larsson.

Artiklar i samma kategori