HVO100 - TANKA FOSSILFRITT I DIN DIESELBIL

Av Bavaria Sverige Bil AB
Har du en helt ny BMW eller MINI som går på diesel? Då kan du köra fossilfritt, utan att byta bil. Du behöver bara byta pump och tanka med drivmedlet HVO100. Därmed sänker du klimatavtrycket med upp till 90 procent. Samtliga dieselbilar från BMW och MINI tillverkade från och med mars 2020 är nu godkända för den förnybara dieseln.

HVO100 är en fossilfri diesel som kan minska koldioxidutsläppen från dieselbilar dramatiskt – upp till 90 procent, enligt Energimyndigheten*.

Samtliga dieselbilar från BMW och MINI tillverkade från och med mars 2020 är nu godkända för den förnybara dieseln. - Det innebär att motorerna i dessa bilar är klassificerade utifrån en norm som godkänner HVO100, säger Robin Larsson, Product Genius på Bavaria.

”Samma prestanda – stor miljövinst”

Robin Larsson tankar själv med HVO100 när han kör sin dieselbil BMW 520d xDrive Touring. - Jag märker ingen skillnad, bilens prestanda är densamma. Men skillnaden för miljön blir stor på sikt. Förutom att koldioxidutsläppet minskar med upp till 90 procent släpper bilen också ut mindre farliga partiklar, kolväten och kväveoxider när du tankat HVO100.

Han märker ett stort intresse för drivmedlet bland Bavarias kunder.
- Du behöver bara byta pump, så det är ett enkelt sätt att göra en betydande insats för klimatet. Och ett bra alternativ för dig som vill välja bort fossila bränslen, men inte vill eller kan skaffa en elbil.

Vad är HVO100?

- HVO står för hydrerade vegetabiliska oljor och är ett drivmedel som tillverkas genom vätebehandling av förnybara råvaror. HVO100 betyder att drivmedlet innehåller HVO till 100 procent, det finns också blandade drivmedel med viss andel HVO.

På molekylnivå är drivmedlet en kemisk kopia av vanlig diesel, men med en något lägre energitäthet. - Det innebär att HVO100 har samma positiva egenskaper som fossil diesel, samtidigt som det ger ett lägre klimatavtryck.

Vad kostar HVO100?

Det är lite dyrare än vanlig fossil diesel. Som exempel: Just nu är prisskillnaden 79 eller 20 öre litern på Circle K beroende på vilken fossil diesel du väljer. Tankar du 35 liter blir det 28 eller 7 kronor dyrare med HVO100. Många ser det som en liten merkostnad med tanke på insatsen man gör för miljön.

Kan garantier och försäkringar påverkas om jag tankar HVO100?

– Är bilen godkänd för HVO100 gäller garantier och försäkringar precis som om de tankar fossil diesel. Men är bilen inte godkänd kan garantier och försäkringar påverkas.

Kan jag blanda vanlig fossil diesel och HVO100 i samma tank?

– Ja, HVO100 är en kemisk tvilling till vanlig diesel så det går utmärkt att blanda.

Hur tankar jag – och var?

– Du tankar på samma sätt som andra drivmedel, pumpen och munstycket ser ut och fungerar likadant. Allt fler stationer och tankställen i Sverige erbjuder drivmedlet. Min erfarenhet är att du har störst chans att hitta HVO100 på större stationer.

*Klimatnyttan beräknade för samtliga processer som släpper ut koldioxid i bränslets livscykelanalys är inräknade. Källa: Energimyndighetens rapport ”Drivmedel 2018”.

Artiklar i samma kategori