TJÄNSTEBIL 2021

Av Bavaria Sverige Bil AB
Vad innebär det nya förmånsvärdet för dig som kör tjänstebil 2021? Regeringens förslag för förhöjt förmånsvärde på tjänstebil trädde i kraft den 1 juli 2021? Läs mer!

Ny förmånsbeskattning 2021

Regeringens förslag om ny förmånsbeskattning trädde i kraft den 1 juli 2021. De nya beräkningarna innebär ett förhöjt förmånsvärde på nya tjänstebilar med ett nybilspris på över 650 000 kronor som registreras från och med samma datum. Syftet bakom förslaget är att reglera klyftorna mellan privatägda bilar och tjänstebilar. Bakom förslaget står regeringspartierna tillsammans med C och L. Vad innebär de nya reglerna för dig som kör tjänstebil 2021?

Förmånsvärde tjänstebil - hur fungerar det?

Den arbetstagare som kör tjänstebil med förmånen att använda den för privat bruk, måste betala en förmånsskatt eftersom det är en löneförmån. Skatten beräknas på schablonbelopp, också kallat förmånsvärde. Förmånsvärdet läggs ovanpå arbetstagarens lön och arbetsgivaren gör sedan ett skatteavdrag samt betalar arbetsgivaravgift precis som vanligt.

Förmånsvärdet på en tjänstebil fastställs huvudsakligen genom följande faktorer:

  • Bilens nybilspris
  • Extrautrustning som inte ingår i nybilspriset
  • Om det är en miljöbil
  • Om den anställde kör mer än 3 000 mil i tjänsten
  • Fordonsskatten (bilar tillverkade 2018 eller senare)

Förhöjt förmånsvärde - Tjänstebil 2021

Det förhöjda förmånsvärde för tjänstebil 2021 påverkar nya bilar som registreras från och med den 1 juli 2021. Tjänstebilar som registreras dessförinnan påverkas inte av det höjda förmånsvärdet.

Teckna tjänstebil

Nedsättning av förmånsvärde på tjänstebilar

Den tidigare nedsättning av förmånsvärdet som i dag finns för tjänstebilar med miljöanpassning är oförändrad. Det innebär att förmånsvärdet för bilar som helt eller delvis körs på el eller med andra miljöanpassade drivmedel sänks till samma nivå som närmast jämförbara bil som drivs på bensin eller diesel. Nybilspriset för miljöanpassade bilar är i regel högre än för bilar som drivs på andra drivmedel – vid beräkning av bilförmånen skrivs därför förmånsvärdet ner.

Vad kostar det att köra förmånsbil?

För de arbetstagare som kör förmånsbil som registrerats från 1 juli 2021 blir det dyrare – allra mest för de som kör en bil med nybilspris mellan 250 000 - 350 000 kronor. För dem blir skattehöjningen mellan 30–34 %. Vi har sammanställt en lista över hur förmånsbilisternas kostnad förändras i och med det nya förslaget.

Behöver ni hjälp med att se över ert företags framtida behov av tjänstebilar? Kontakta oss så hjälper vi er att teckna ett förmånligt företagsavtal.

Artiklar i samma kategori