NYA BMW X1 – SPRÄNGFYLLD AV NYHETER OCH FÖR FÖRSTA GÅNGEN HELT ELEKTRISK

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Augusti 2022
Snyggare, större – och för första gången även helt elektrisk. Nya BMW X1 är sprängfylld med spännande nyheter. ”Det här är en fantastisk bil som får ett enormt lyft i sin tredje generation”, konstaterar Robin Larsson, Product Genius på Bavaria.

BMW X1 har allt sedan premiären 2009 beskrivits som en lyxig crossover-SUV med en snygg exteriör, lyxig interiör och exceptionell prestanda.

–        Jag har hört många ägare som kallar den ”världens bästa bil”, det finns knappt någon modell som har så många ambassadörer, säger Robin Larsson.

När bilen nu lanseras i sin tredje generation är den mer tillspetsad än någonsin i form av innovativ teknik, expanderat utrymme och antal valbara drivlinor.

Den största nyheten är förstås att BMW X1 för första gången blir helt elektrisk i form av BMW iX1 xDrive 30 som får en räckvidd på 438 km. Den totala effekten är 313 hk och 0-100 km/tim görs på 5,7 sekunder.

–        Lika imponerande som bilens effekt är att batteriet i optimala förhållanden kan laddas från 10 till 80 procent på 29 minuter. En laddning på 10 minuter kan ge en räckvidd på 120 km, berättar Robin Larsson.

Laddhybrider med fördubblad el-räckvidd
Utöver den rena elbilen kommer två laddhybridmodeller att erbjudas. Även dessa har femte generationens BMW eDrive-teknik vilket innebär stora förbättringar gällande effektivitet och laddningskapacitet.

Den elektriska räckvidden är nu 78-89 kilometer, nästan en fördubbling gentemot tidigare och en distans som gör att de flesta klarar sin vardagskörning enbart på el. 

Uttrycksfull design
Förutom nya, kraftfulla drivlinor har BMW X1 fått en design som är mer uttrycksfull än någonsin. Fronten kännetecknas av LED-strålkastarna som har en distinkt ljussignatur och ett nästan fyrkantigt njurgaller. I profil märks de kraftfulla hjulhusen samt den fallande taklinjen och bakifrån noteras bakluckans fönster och de tredimensionella stötfångarna.

Dimensionerna på BMW X1 har utökats: Längden mäter nu 4500 mm (+53 mm), bredden 1845 mm (+24 mm) och höjden 1642 mm (+44 mm).

Baktill finns nu tre fullstora säten, med förbättrad komfort. Med sätesryggarna nedfällda ökar bagageutrymmets volym från 490 till 1600 liter. Tillåten släpvagnsvikt är 1200 kg. 

Utökad standardutrustning
Även interiört har det skett en hel del förändringar. Genom den smala instrumentpanelen BMW Curved Display smälter de två informations- och infotainmentskärmarna samman. Flera funktioner styrs nu genom skärmens peksystem.

De nya sätena finns med konstläder och äkta läder. Bland tillval finns sportstolar, elektrisk stolsjustering med minnesfunktion och svankstöd med massagefunktion.

Urvalet av standardutrustning har utökats, samtidigt som det nya operativsystemet möjliggör digital uppdatering och köp av nya funktioner längre fram. Som med alla nya BMW är BMW iX1 också ansluten till molntjänster för smidig uppkoppling och uppdateringar OTA, Over the Air. 

”En garanterad succé!”
Robin Larsson vill beskriva nya BMW X1 som en fantastisk bil.

–        Jag är kräsen vad gäller bilar, men den här modellen är jag riktigt stolt över att kunna presentera. Den har en design som attraherar, en avancerad digital teknik, storleken är perfekt för många kunder – och den finns dessutom som renodlad elbil. Det här blir garanterad en succé, konstaterar han.

Artiklar i samma kategori