ÖKNING AV LADDHYBRIDER I APRIL

Av Bavaria Sverige Bil AB
Trots coronakrisen: Nyregistreringen av laddhybrider ökade i Sverige i april. Bavaria ser dessutom en växande efterfrågan på begagnade bilar. – Försäljningen av begagnat har börjat återhämta sig de senaste veckorna, säger Johan Frisk, VD på Bavaria.

Coronautbrottet och dess negativa effekter på svensk ekonomi har påverkat bilförsäljningen, visar nya siffror från branschorganisationen BIL Sweden. Nyregistreringar av personbilar minskade med 37,5 procent i april jämfört med samma månad förra året.

”Andelen laddbart ökar snabbt”
Men det finns en kategori bilar som går mot trenden: Laddhybriderna. Dessa ökade med hela 47 procent – från 1706 nyregistrerade bilar i april förra året till 3230 bilar i april år.

– Siffrorna släpar efter, de nyregistrerade bilarna kan ha beställts flera månader tidigare. Men de ger en bra bild av utvecklingen: andelen laddbara bilar ökar snabbt nu. Hos oss på Bavaria frågar över hälften av kunderna efter laddbart. För något år sedan var det kanske var femte kund, säger Johan Frisk, VD på Bavaria.

En laddhybrid – som också kallas Plug-in Hybrid eller Hybridbil – drivs av både en elmotor och en förbränningsmotor. Bilen går på ett batteri som laddas på samma sätt som i en elbil. I vardagen klarar du dig i regel på el, men behöver du ökad räckvidd vid längre resor kopplas förbränningsmotorn sömlöst på.

Försäljningen av begagnat har kommit igång
Nyregistreringen av elbilar minskade i april, men bara marginellt. Det stora tappet står bensin- och dieselbilarna för.

Samtidigt ökar efterfrågan på begagnade bilar hos Bavaria, berättar Johan Frisk.

– Allt fler privatpersoner köper bil igen, det är en tydlig tendens vi sett de senaste veckorna. Och då handlar det främst om bensin- och dieselbilar eftersom utbudet av laddbara fortfarande är litet på begagnatmarknaden. Vi har också en växande export nu framför allt till Tyskland och Belgien. En anledning är att euron är stark mot kronan vilket gör svenska bilar billigare.

Fakta: Nyregistreringar i Sverige 

 

April 2019

April 2020

Förändring

Elbil

1373

1040

Minus 24 %

Laddhybrid

1706

3230

Plus 47 %

 

 

Jan-april 2019

Jan-april 2020

Förändring

Elbil

5464

6678

Plus 18 %

Laddhybrid

7452

16 065

Plus 54 %

 

Källa: BIL Sweden.

Artiklar i samma kategori