
Bland biltillverkare världen över pågår det just nu ett intensivt arbete för att lansera nya eldrivna modeller med så lång räckvidd som möjligt. Gott så. Att välja en bil som inte ger några koldioxidutsläpp vid körning är förstås ett stort steg för att minska sitt klimatavtryck.
Men Calle Lindwall, informationschef och e-Mobility Specialist på BMW Group i Sverige, tycker inte att man ska stanna där.
- Fråga gärna om hur bilen tillverkas också, och hur det är tänkt att den ska återvinnas. Se till hela livscykeln, det är först då man får en riktig uppfattning om vilket klimatavtryck bilvalet ger, säger han.
Klimatneutralt till år 2050
BMW Group har under flera decennier satsat stora resurser för att minska de egna bilarnas klimatpåverkan.
Målsättningen nu är att minska de totala utsläppen över hela livscykeln med minst 40 procent till 2030, för att slutligen nå visionen om att vara helt klimatneutralt till 2050. Detta ska uppnås genom en utsläppsminskning i varje led av livscykeln – från de råvaror som används till hur produkterna återvinns på ett så effektivt sätt som möjligt. Det här är ett arbete med många utmaningar.
- Ta bara återvinningsprocessen som ett exempel på komplexiteten i hållbarhetsarbetet. En bil består normalt av 10 000 olika typer av material – tänk bara vilken utmaning det är att återvinna allt på ett korrekt sätt.
- I utvecklingsarbetet skissas nu på lösningar som kan liknas vid snörningen på vissa skomodeller, du trycker bara på en knapp för att lösa ett helhetsproblem. För att klara återvinningsproblematiken krävs med andra ord rätt tänk redan i designstadiet, säger Calle Lindwall.
Kasserade fisknät återanvänds
Hållbar stålproduktion, reducerad andel kobolt i batterierna, läder från certifierade anläggningar – det är några av de många exempel på samarbetsavtal som BMW Group nyligen tecknat för att reducera koldioxidutsläppen. Det mest spektakulära exemplet på cirkulärt tänkande hämtas dock från havets botten. Där finns nämligen mängder av gamla, kasserade fisknät som samlas ihop av italienska dykare. Därefter rengörs fisknäten om och om igen, bryts ned till komponenter i en kemisk anläggning och plötsligt är de förvandlade till econyl – ett material som lämpar sig alldeles utmärkt för att göra garn av och som sedan kan användas i nya produkter, bland annat till innertaken och golvmattorna i nya BMW-modeller.
100 procent återvinningsbar
För att flytta perspektiven ytterligare presenterade BMW Group nyligen också BMW i Vision Circular – en bil tillverkad av 100 procent återvunnet material eller förnybara råvaror och som är 100 procent återvinningsbar.
Bilen är designad enligt företagets fyra principer för en cirkulär ekonomin – RE:THINK, RE:DUCE, RE:USE samt RE:CYCLE: – och visar hur hållbar, urban mobilitet kan se ut år 2040.
- Konceptet symboliserar vår ambition om att vara en föregångare och pådrivare i utvecklingen av en cirkulär ekonomi. För att lyckas med vår vision måste vi och hela bilindustrin ställa om vårt sätt att tänka kring hur bilar ska produceras och återvinnas, säger Calle Lindwall och fortsätter:
- Jag upplever att vi inom BMW Group har en bra plan för hur vi ska nå total klimatneutralitet till 2050. Men sen kan förstås mycket hända på vägen som gör att utvecklingen bromsas upp, eller går snabbare. Vi satsar själva enorma resurser på teknikutveckling och det är ofta genom den som de stora sprången kan ske.
Läs även artikeln om BMWs hållbarhetsstrategi