BMW CHARGING PÅ ELBILSSEMESTERN

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Maj 2023
Planerar du att åka på semester med en elbil? BMW Charging är världens största laddnätverk med tillgång till fler än 500 000 laddpunkter runt om i hela Europa. ”Skriv bara in din slutdestination i navigationen så räknar bilen själv ut var och när du ska ladda för att resan ska bli så optimal som möjligt”, tipsar Jacob Smedeby, Product Genius på Bavaria.

Fler modeller, fler laddmöjligheter och snabbare laddning. Livet som elbilsägare blir allt smidigare och begreppet laddångest är snart ett minne blott.

BMW och MINI ger dig tillgång till världens största laddnätverk, BMW Charging, som erbjuder hållbar laddning var och när som helst. Just nu utgörs nätverket av fler än 520 000 laddpunkter i 29 länder, varav fler än 13 500 laddpunkter finns i Sverige.

Jacob Smedeby, Product Genius på Bavaria, har ett flertal praktiska tips till den som planerar att åka på semester med elbil – oavsett om resan sker på hemmaplan eller runt om i Europa.

Skaffa rätt abonnemang

Kör du kortare sträckor ofta, eller längre sträckor mer sällan? Oavsett vilket är det bra att skaffa ett abonnemang som passar just dina behov.

Alla som har en eldriven BMW eller en MINI har möjlighet att utnyttja fördelarna med BMW Charging, som erbjuder ett flertal valmöjligheter:

  • Med Active betalas en rabatterad månadsavgift på 49 kr samt fast pris för AC-laddning på 4,49 kr/kWh och DC-laddning 5,39 kr/kWh. Det här abonnemanget passar främst den som ofta kör längre sträckor efter vägarna. Den som är lycklig ägare till en ny BMW kan registrera sig för ett 12 månaders Active-abonnemang utan grundavgift.
  • För Flex betalar kunden ingen månadsavgift utan priset styrs istället av laddningsoperatören. Det här passar den bilist som sällan kör längre sträckor.
  • Med IONITY Plus, med sitt nätverk av ultrasnabba laddare, erbjuds ett grundpris på 137 kr/mån och en rabatterad laddtaxa på 2,88 kr/kWh mot normalpriset på 8,70 kWh/kr. Den som köper en ny BMW iX3, BMW iX, BMW i4, BMW iX1 och BMW i7 får dessutom automatiskt IONITY Plus i ett år utan grundavgift.

– Jag vill framför allt lyfta alternativet IONITY Plus eftersom det sänker kostnaden per kilowatt rejält – från 8.70 kr/kWh till 2,88 kr/kWh. Ju fler el-mil du kör, desto mer pengar kommer du att spara, konstaterar Jacob Smedeby.

Använd BMW:s laddkort eller app

Du behöver bara registrera dig en gång för att få tillgång till hela BMW Charging-nätverket via BMW Charging Card eller My BMW-appen. Därefter kan du enkelt söka laddpunkter och filtrera dessa på kontakttyper, laddhastighet och tillgänglighet. Det går även att se och ge betyg samt skriva recensioner.

Laddkortet är kostnadsfritt och tjänsten har en smidig betalningslösning med automatiserad fakturering som sker månadsvis online.

Skriv in din slutdestination i navigationen

Oavsett var du ska resa är det alltid bra att skriva in slutdestinationen. Då räknar bilen själv ut snabbaste vägen till resmålet och var och när du bäst laddar.

– Jag hade nyligen en kund som skulle köra en BMW iX till Malaga. Enligt bilens beräkning krävdes det nio stopp under den 379 mil långa resan ned. Kunden blev överraskad när han såg hur detaljrikt resan presenterades i navigation, berättar Jacob.

Ladda ofta och mindre per gång

I många fall kan det vara smidigare och tidsbesparande att inte ladda batteriet fullt.

– Laddningen blir långsammare ju närmare 100 procent av batterikapaciteten du kommer. Därför kan det många gånger gå snabbare att ladda 50–60 procent och sedan åka vidare, säger Jacob Smedeby.

Artiklar i samma kategori