VD JOHAN FRISK - EFTER NYTT REKORDÅR LADDAR VI FÖR NYA SATSNINGAR

Av Bavaria Sverige Bil AB
De bästa medarbetarna och de mest attraktiva produkterna. Det är förklaringen till att Bavaria 2021 gjorde sitt bästa resultat någonsin, enligt företagets VD Johan Frisk. – Och nu är vi inne i ett nytt spännande år då vi ska fortsätta att utveckla vårt erbjudande och vår personal, konstaterar han.

2021 var på många sätt ett utmanande år med fortsatt pandemi och långa leveranstider.

Trots det lyckades Bavaria göra ”All time high” i försäljning.

Enligt Johan Frisk beror framgångarna främst på en dedikerad och kunnig personal, samt ett starkt modellutbud av laddbara bilar.

- Jag måste till att börja med lyfta våra fantastiska medarbetare. De har den erfarenhet, kunskap och vilja som krävs för att kunderna ska känna att vi gör skillnad.

- Därefter kommer förstås våra attraktiva produkter. Både BMW och MINI har ett brett modellutbud av laddbara bilar, den del av marknaden där efterfrågan ökar absolut mest just nu. 45,5 procent av vår nybilsförsäljning var laddbara alternativ under förra året. Utvecklingen går, och kommer att fortsätta gå, jättesnabbt på det här området.

Långa leveranstider

BMW lanserade under 2021 bland annat BMW iX och BMW i4, två helt nya elbilar som direkt blev så populära att det påverkade leveranstiderna.

- Det här är två fantastiska bilmodeller som marknaden längtat efter. Men kundernas stora efterfrågan, i kombination med bristen på halvledare, har tyvärr orsakat långa leveranstider, säger Johan Frisk.

Hur länge kommer de här problemen att fortsätta?

- Vi får säkert leva med det här under hela 2022 också, därefter hoppas vi att tillverkning- och leveransprocesser återgår till det normala.

Pandemin är den främsta anledningen till bristen på halvledare. Och med långa leveranstider har efterfrågan på begagnade bilar ökat vilket i sin tur lett till ett bristande utbud och högre priser på den delen av marknaden.

- Men när priserna på begagnade bilar ökar börjar kunderna köpa nya bilar istället, så det där går alltid i vågor, konstaterar Johan Frisk.

Ett nytt spännande år

Men trots en fortsatt skakig marknad ser Johan Frisk fram emot ett spännande och händelserikt 2022.

BMW lanserar under året ytterligare två elbilar. Närmast på tur står BMW i7 samt BMW iX1 – två modeller som gör BMW:s utbud ännu mer komplett.

Dessutom kommer Bavaria fortsätta att jobba hårt för att utveckla både kunderbjudandet och medarbetarna.

- Under förra året lanserade vi en rad nya servicetjänster som Själv-check in, digitala provkörningar och videofilmning. Under det här året fortsätter vi att lansera fler sådana typer av tjänster. Eftersom tid ofta är en bristvara vill vi göra kundernas bilägande så enkelt och bekvämt som möjligt.

Ser du några andra trender på bilmarknaden?

- Privatleasing fortsätter att öka i popularitet och här kommer det allt fler, flexibla erbjudanden.

- Dessutom växer även olika typer av bildelningstjänster på marknaden och här är vi som koncern via våra ägare Hedin Group starkt rustade. Det blir allt mer populärt med exempelvis bilpooler och att hyra bil per timme.

Ny utmärkelse

Under 2021 blev Bavaria återigen certifierat som en av ”Sveriges Bästa Arbetsplatser” i medarbetarundersökningen Great Place To Work.

- Det är oerhört glädjande eftersom motiverade och kunniga medarbetare är vår främsta resurs och framgångsfaktor. Men det finns ingenting som inte går att göra bättre så vi har fortsatt fokus på att utveckla Bavaria som arbetsplats, säger Johan Frisk.

Artiklar i samma kategori