VD JOHAN FRISK: ”CORONAKRISEN INGET HOT MOT ELBILARNA”

Av Bavaria Sverige Bil AB
Coronakrisen slår hårt mot bilmarknaden, men Bavarias VD Johan Frisk är ändå försiktigt optimistisk inför framtiden. – Det finns tillverkare som passar på nu att ställa om till en mer klimatvänlig produktion, säger han.

Som återförsäljare av BMW och MINI har Bavaria förstås påverkats av coronavirusets utbrott som inneburit stängda gränser, minskad efterfrågan och bilfabriker som står stilla.
– Prognosen för bilbranschen i Europa är en nedgång med 25 procent under 2020, och vi på Bavaria rustar oss för att konsekvenserna kommer att finnas med oss hela året. Vårt mål är att ta oss igenom detta på ett bra sätt: att behålla vår verksamhet och kompetens. Vi har en starkt förankrad kultur baserad på våra kärnvärderingar och fantastiska medarbetare som gör sitt yttersta för att bibehålla en hög servicenivå i tider som dessa. Under maj startade BMW och MINI upp produktionen i bilfabrikerna i Europa igen vilket betyder att vi i juni börjar få hem nya bilar till Sverige.

”Mindre sårbara i kriser”
Bavarias anläggningar har med mindre avvikelser haft öppet som vanligt sedan virusets utbrott.

– 75 procent av bilarna vi säljer är tjänstebilar, vilket gör oss mindre sårbara i kriser då privatpersoner blir mindre benägna att göra investeringar som bilköp. Vidare är våra verkstäder en viktig del i vår verksamhet, och våra servicetjänster har rullat på ungefär i samma takt som före pandemin. Så även om det är speciella tider så upplever vi att kunderna har stark lojalitet till oss och våra varumärken. 

Nyhet: Provkör en MINI hemifrån
Bavaria skapade snabbt nya koncept för att förbättra servicen och utveckla dialogen med kunderna, utan fysiska möten. Ett av dessa är digitala provkörningar där tre av Bavarias populäraste modeller – BMW X3 Plug-in Hybrid, BMW 330e Plug-in Hybrid och Mini Electric – presenteras i 360-gradersfilmer. 

– Vi har också lanserat initiativet MINI TO YOU där en säljare kommer till ditt hem eller din arbetsplats och låter dig provköra en valfri MINI. Dessutom har vi startat en ny uppskattad kundchatt på vår webb.

Nya laddbara modeller på gång
En elbilsboom står för dörren i Europa där BMW är den största leverantören av laddbara bilar. Bavaria har nyligen introducerat laddhybriden BMW X3 xDrive 30e och kommer att lansera flera nya laddbara modeller under 2020.

– I slutet av året räknar vi med att ha cirka 13 laddbara modeller att erbjuda.

• Försenas lanseringarna?
– Inte som det ser ut nu. Personligen ser jag mycket fram emot att BMW 3-serie Touring kommer som laddhybrid under året.

”Viruset kan inte stoppa elbilarna”
Som en följd av pandemin har den europeiska bilbranschens organisationer gemensamt vänt sig till EU-kommissionen. De skriver i ett brev att de får svårt att klara sina planer på att följa EU:s nya skärpta utsläppsregler som börjar gälla i år. Detta har fått många att spekulera i om viruset nu hotar elektrifieringen av bilarna.

 • Finns en sådan risk?
– Nej, det tror jag absolut inte. Det som sker är att de flesta har tillfälligt tillverkningsstopp, att gränser stängts och att transporter blir fördröjda. Men det är inget hot mot utvecklingen mot klimatvänliga bilar, den utvecklingen pågår med full kraft. Det finns tillverkare som nu när fabriker stått stilla, passat på att ställa om produktionen mot elektrifiering.

Pandemin kommer också att påskynda den digitala utveckling i bilbranschen, menar Johan Frisk:
– Dels har vi lärt oss att mötas digitalt, jag tror inte att vi kommer att resa som förr vilket är bra både för ekonomin och miljön. Jag tror också på fler innovativa lösningar som våra digitala provkörningar.

Inviger tre nya anläggningar
Johan Frisk ser nu fram emot en offensiv höst då Bavaria expanderar. I oktober planerar man att öppna portarna till tre nya anläggningar i norra Stockholm.

– Intill Kymlingelänken i Kista inviger vi en toppmodern anläggning som kombinerar tradition och innovation. I businesskonceptet Solna United öppnar vi vårt Corporate Center. All företagsförsäljning kommer att utgå från den här BMW-anläggningen som utrustas med ett så kallat City showroom, det första i sitt slag med ny VR-teknik som ska ta bilprovningen till en ny nivå. Samtidigt får MINI sin första egna anläggning vid vår BMW-anläggning i Danderyd.

• Full fart framåt, alltså?
Ja, det blir en spännande höst! Vi har en företagskultur som präglas av optimism och framtidstro, vilket är extra viktigt just nu.

Artiklar i samma kategori