FLER KVINNOR PÅ VÄG IN I MOTORBRANSCHEN: "JAG VILL UPPMANA ALLA ATT TESTA".

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Maj 2022
Som barn lekte hon med bilmatta när kompisar lekte med barbie. Nu är My Fors, billackerare på Bavaria Tyresö, bland annat handledare för två kvinnliga praktikanter, 18 och 19 år gamla. – Vi är som ett litet power squad, en superstark trio. De har viljan och intresset och jag är säker på att de kommer gå långt.

29-åriga My minns klart och tydligt bilresorna med sin pappa där hon nyfiket frågade om olika märken på bilarna som åkte förbi.

- Det var troligtvis så mitt bilintresse formades, att pappa uppmuntrade till det, säger hon.

Men att My valde att bli billackerare är något av en slump. Efter högstadiet började My på naturbrukslinjen men kände snabbt att den utbildningen inte passade henne. Hon sökte sig också till olika jobb efter studenten utan att känna att hon hamnat rätt.

”Alla strävar efter samma mål”

När utbildningen till bilmekaniker inte fanns tillgänglig började hon hösten 2012 istället på billackerar-utbildningen på Movant i Liljeholmen i Stockholm.

2019 tipsade en anhörig som jobbar på Bavaria om ett ledigt jobb inom företaget. Kort därefter började My som billackerare och att hon trivs med sitt jobb råder det ingen tvekan om.

- På Bavaria strävar alla efter samma mål och vi vill alla göra bra ifrån oss. Vi ska inte bara vara kollegor som jobbar ihop, vi ska vara kompisar som hjälper varandra och det är vi verkligen här.

En vanlig dag för My handlar om att slipa, grunda, maskera och så slipa och grunda och maskera lite till.

- Från början svor jag över att det inte gick som det var tänkt. Men när bilen står där i all sin prakt och blänker är man stolt över sitt hantverk och tänker; vad bra det blev!

Vill uppmuntra fler kvinnor

My har sällan upplevt något problem med att hon är en kvinna i en mansdominerad värld. Om det tidigare funnits åsikter om att kvinnliga billackerare på något sätt skulle prestera sämre än männen, så är det en fördom som försvunnit.

My vill nu uppmuntra fler kvinnor att söka sig till branschen och hon är glad över att få handleda två praktikanter från Värmdö Tekniska.

– Hos dem känner jag igen den nyfikenhet som jag själv hade när jag började. Tillsammans är vi ett litet power squad, en superstark trio, säger My och skrattar.

Artiklar i samma kategori