TVÅ AV SVERIGES BÄSTA BILLACKERARE JOBBAR PÅ BAVARIA I TYRESÖ

Av Bavaria Sverige Bil AB
Publicerad Maj 2022
Bavaria tog hem två medaljer i Yrkes-SM 2022. Linnea Rydörn, 21, vann brons och Gundars Kalkis, 22, silver i fordonslackering. Till vardags är de kollegor och billackerare på Bavaria i Tyresö. Här avslöjar de hur man når Sverige-toppen i lackering.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år, och avgjordes under tre dagar i maj på Arenastaden i Växjö. 177 av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävlade i 55 yrken – tävlingar som lockade över 22 000 besökare. Motorbranschen fanns representerad med fem yrken: personbilsteknik, bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinteknik och fordonslackering.

– Det var en vinst i sig att ta sig till tävlingen, man får kvala in och konkurrensen är hård, berättar Gundars Kalkis.

– Att förbereda sig var svårt, vi visste inte exakt vilka uppgifter vi skulle ställas inför, säger Linnea Rydörn, som var enda tjejen i tävlingen fordonslackering.

Överraskades vid prisutdelningen
De genomförde fem moment och fick 2,5 timmar på sig för varje. Linnea tycker att plastreparationen gick bäst, medan Gundars är mest nöjd med sin insats i momentet foliering. De fick också två poleringsuppgifter och det femte momentet var en lackering. Under tävlingen fick de inte veta hur de låg till – det avslöjades vid prisutdelningen.

– Vi fick gå upp på en scen, kliva upp på pallen och ta emot medalj och blommor – det var superkul, berättar bronsmedaljören Linnea.

De är båda nöjda med sina medaljer, silver respektive brons. Men de tas inte ut till yrkeslandslaget, den äran får guldmedaljören Gustav Weber, från Lackmästarna i Håkantorp, som ska representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM.

– Det var givande både att visa upp sitt yrke och träffa nya människor, men väldigt annorlunda jämfört med jobbet på Bavaria där vi sätter kunden och arbetsmiljön främst. Här har vi blivit bedömda av domare och tävlat under tidspress, sammanfattar duon.

Reparerar 60 bilar i veckan
Både Linnea och Gundars har gått fordons- och transportprogrammet på Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge söder om Stockholm, där Linnea tog studenten 2021 och Gundars 2019. De gjorde praktik på Bavaria Tyresö och har haft fast jobb där sedan studenten.

På Bavarias skadecenter i Tyresö jobbar drygt 30 personer med tillsammans cirka 450 års arbetslivserfarenhet av att reparera skadade bilar och då främst BMW och MINI. De reparerar ungefär 3 000 bilar per år – cirka 60 bilar i veckan – på den 4 000 kvadrat stora anläggningen.

– Det bästa med jobbet är gemenskapen med kollegorna, och att det samtidigt är ett självständigt yrke där man får lägga upp och utföra mycket av jobbet på egen hand. Ingen skada är den andra lik och du utvecklas hela tiden. Det är också kul att arbetet alltid ger resultat: bilarna blir lagade, mer hållbara och finare, säger Linnea.

Så blir du hantverksskicklig
På frågan hur man blir en bra lackerare svarar Linnea och Gundars samstämmigt: Övning och intresse. Man måste vilja bli bra och lägga många timmar på hantverket.

Gundars var direktkvalificerad till Yrkes-SM eftersom han vann Yrkesprovet i fordonslackering 2019 i konkurrens med 25 andra lackerare, en tävling som arrangerades av LYN, Lackerarnas Yrkesnämnd. Linnea utsågs av sin gymnasielärare och fick sedan göra ett prov.

Bästa tipset till bilägare som vill ha en fint lackerad bil? 
Linnea:
– Tvätta bilen regelbundet, så att det inte fastnar grus och smuts eller frätande fågelskit som riskerar att repa och skada lacken. Mitt tips är att tvätta bilen för hand. Lägg också på ett lackskydd. Har du hund är det viktigt med lackskydd på den del av bilen där hunden hoppar in i och ut.

Gundars:
– Så fort du ser en liten lackskada, pensla på med ett lackstift för att minska risken för rost. Ta sedan kontakt med en lackverkstad som kan lacka om huven.

Om Yrkes-SM
• Arrangeras vartannat år sedan 2004 på olika ställen i landet (men ställdes in pandemiåret 2020).

• På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken. Besökare har också möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 60-tal yrken och yrkesmoment.

• Under Yrkes-SM tas vinnarna ut till yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

Artiklar i samma kategori