CHECKLISTA: SÅ VINTERRUSTAR DU BILEN

Av Bavaria Sverige Bil AB
Becksvart. Växlande temperaturer. Skiftande väglag. Bilkörning vintertid är betydligt mer krävande och riskfyllt än övriga årstider. Här är checklistan inför vinterns resor.

Före bilresan

 

  1. Kontrollera kvaliteten på dina vinterdäck. Börja med att mäta däckens mönsterdjup som ska vara minst 3 mm. Det kontrollerar du med ett skjutmått eller, ännu enklare, med en femkrona. På de nya femkronorna är det 3 mm till de tre kronornas överkant. Därefter kollar du även lufttrycket i alla däck (inklusive eventuellt reservdäck).
  2. Testa att all belysning fungerar. På mörka vägar gäller det att se – och synas. Tänd belysningen och se till att byta lampor som inte fungerar.
  3. Fyll på spolarvätska och testa torkarbladen. Om det börjar snöa eller regna kraftigt är det viktigt att ha bästa möjliga sikt.
  4. Behöver du byta bilbatteri? En låg temperatur ställer högre krav på batteriet. Du kan alltid göra en ”hälsokontroll” av batteriet på en av Bavarias verkstäder.
  5. Kontrollera glykolen. Kylsystemet riskerar att frysa om mängden glykol i kylarvätskan inte är korrekt (kolla i bilens instruktionsbok efter rätt nivå på din modell). Be en verkstad mäta nivån eller också lånar du en glykoltestare på en bensinmack.
  6. Skrapa rutorna ordentligt rena från is, och då menar vi ordentligt. Allt för många olyckor har orsakats av att rutorna skrapats slarvigt och sikten därav varit obefintlig i vissa vinklar. Ett tips är att använda vindruteskydd så behöver du inte skrapa så mycket is.
  7. Vinterutrusta bilen 1. Isskrapa, startkablar, reflexväst och snöskyffel är bra att ha till hands. Extra bonus om du dessutom fyller en flaska med grus för att ge däcken fäste, i den händelse du kör fast.
  8. Vinterutrusta bilen 2. Om du blir stående vid vägen gäller det att hålla sig varm. Utrusta därför bilen med värmeljus (glöm inte tändstickor eller tändare), en varm filt och/eller extra varma kläder (i första hand mössa och vantar). Saker som varningstriangel, ficklampa, bogserlina och första-hjälpen-kudde är också viktiga, men det gäller året om.

 

Under bilresan

 

  1. Se upp för halka. På vintern kan vägarna vara torra och fina långa sträckor. Sen, plötsligt, kommer det partier med blixthalka. Det kan inträffa vid särskilt skuggiga partier, vid svackor och dalgångar eller där en sträcka kyls både underifrån och ovanifrån, till exempel på broar eller vägar som löper längs öppet vatten. På morgonen kan det vara ökad risk för halka. Om vägen är fuktig och vädret klarnar sjunker ofta temperaturen och då kan det snabbt bildas is på vägbanan.  
  2. Sänk tempot. Oavsett om det är halkrisk eller inte, håll lägre hastighet än normalt och bromsa i god tid.
  3. Gasa lagom, eller åtminstone inte för mycket. Vid halt väglag är friktionen mellan däck och vägbana ofta låg och ju mer du gasar desto sämre blir greppet. Motorbromsa istället när du kan, det är bättre ur både säkerhets- och miljömässig synpunkt.
  4. Parera en sladd på rätt sätt. Moderna bilar är ofta utrustade med antisladd eller antispinn vilket minskar risken för sladd. Men om du ändå förlorar kontrollen över ditt fordon ska du lätta på bromsen och vrida ratten åt samma håll som bakänden.
  5. Var utvilad. Trötthet ihop med mörker, dålig sikt och lömskt väglag är en dålig kombination. Glöm inte att ta pauser vid långkörningar.

 

Artiklar i samma kategori