5 MYTER OM ELBILAR

Av Bavaria
Elbil eller inte? Många vill slå till, men tvekar i sista stund. Anledningen kan vara att man lyssnat för mycket på vissa myter som uppstått. Men stämmer de verkligen? Nja, oftast inte. Vi reder ut begreppen och ger svar på fem vanliga frågor baserat på fakta och egna erfarenheter.

Myt 1. Det är dyrt att köra elbil

Visst, en elbil kan ofta kosta upp till 100 000 kronor mer i inköp än en motsvarande modell som går på bensin eller diesel. Men det kompenseras av klimatbonus, lägre beskattning, lägre förmånsvärde (för den som kör tjänstebil), samt lägre drifts- och servicekostnader. Slutkostnaden för ett treårigt bilägande blir därför ofta likvärdigt för den som jämför alternativen. Den största vinningen är att du då kört utsläppsfritt i tre år vilket miljön tackar dig extra mycket för.

Tidigare var andrahandsvärdet av elbilar en osäker faktor men i takt med att räckviddstalen, det vill säga hur långt det går att köra på en fulladdad elbil, stabiliseras vet marknaden vad man har att förhålla sig till.

Myt 2. Det är tråkigt att köra elbil

Alltså, den här myten har säkerligen uppkommit efter att någon rallyfantast spontant slängt ur sig någon nedsättande kommentar efter att provkört en elbil. Självklart kan det finnas en charm med mullrande motorljud, men det går inte att jämföra med en elbil som går nästintill ljudlöst, mjukt och dessutom är sylvass i accelerationen. Elbilen har tagit begreppet körglädje till nästa nivå. Provkör exempelvis en BMW i3 eller en MINI Cooper SE så förstår du vad vi menar.

Myt 3. Det går inte att köra långt med elbil

Jodå, det går det visst det. Till att börja med är det väldigt få som kör mer än 5-6 mil till vardags. De gånger du vill köra längre, typ på en semestertripp eller liknande, är ledordet planering. Du ser till att din BMW i3 är fulladdad inför resan, kör sedan upp till 30 mil, tar lunchpaus vid en laddstation, kör sedan ytterligare drygt 24 mil (80 % laddas på 40 minuter), tar en paus och fortsätter på det sättet tills du är framme vid resmålet.

Tänk då också på att en BMW iX3 som börjar produceras senare i år beräknas få en räckvidd på 40 mil och för BMW i4, som har premiär nästa år, är samma siffra 60 mil.

Myt 4. Elbilar är inte så miljövänliga som man kan tro

Det absolut mest miljövänliga alternativet för en bilägare är att köra en renodlad elbil. Den lämnar ingen koldioxid efter sig alls. Noll.

Den här myten kan ha uppstått när någon person någon gång involverat hela kedjan från framställning av elbilens råmaterial till vad som blir restprodukter efter att elbilen återvunnits.

Eller påpekat att all energi som erbjuds inte är förnybar energi, men i Sverige är 98 procent av elproduktionen koldioxidneutral.

BMW driver idag ett helhetstänk från produktion till återvinning. I det tänket ingår att alla råvaror producerats på ett klimatsmart sätt, att alla transporterar är hållbara, att produktionen är effektiv och inte förbrukar mer energi än nödvändigt samt att alla restprodukter återvinns. Som ett exempel kan även nämnas att fabriken som tillverkar BMW i3 drivs enbart av vindkraft och biogas.

BMW har sedan 1995 halverat sitt totala koldioxidutsläpp och 2020 är året då man enbart använder förnybar energi i produktionen.

Myt 5. Det är svårt att hitta laddplatser

Så var det faktiskt – för några år sedan. Idag poppar det dock upp nya laddstationer på alla möjliga håll. Bensinstationer erbjuder laddmöjligheter, snabbmatskedjorna likaså. Många parkeringsplatser och p-garage har speciella laddstationer och så vidare.

Men tänkt på att priserna för att ladda bilen varierar stort. Att ladda ett tomt batteri från en egen laddbox kostar ungefär 2,5 kronor milen, medan det kan kosta från 5 kronor till 15 kronor per mil på en extern laddstation. Sök gärna på ordet laddguide på nätet så får du mer detaljerad information kring var du kan ladda och hur mycket det kostar.

Artiklar i samma kategori