vinterdäck

Vi har en lång period under året med snöiga och hala vägar i Sverige. Valet av rätt och bra vinterdäck blir med andra ord väldigt viktigt.

Välj rätt vinterdäck

Nu är det hög tid för vinterdäck igen

Ha som rutin att inför varje säsong kontrollera däckdjupet i dina vinterdäck. Nya vinterdäck har vanligtvis ett mönsterdjup på 9-10 mm och lagen kräver ett mönsterdjup på minimum 3 mm. Viktigt att tänka på är att ju lägre djupet är desto längre blir bromssträckan och risken för sladd och olycka ökar. Tänk på att bilen behöver, hur ny eller bra den är, bra vinterdäck!

 

När måste man ha vinterdäck?

Du får som tidigast sätta på vinterdäcken den 1 oktober och ha på dem till och med den 15 april. Men enligt lag måste de vara på mellan den 1 december-31 mars om vinterväglag råder. Vinterväglag anses råda så snart det finns is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är dock alltid polisen som slutligen avgör om det råder vinterväglag eller inte.

 

Hur länge håller vinterdäck?

Självklart påverkas livslängden av många faktorer. Hur du kör bilen, tillverkare, klimat mm. Bortsett från att köra lugnare och klimatet som vi inte kan göra något åt så kan du tänka på hur du förvarar däcken när de inte sitter på bilen. Däcken mår bra av att förvaras mörkt, torrt och svalt. Helst ska de också förvaras hängande på fälgen.

 

Däckhotell

Om du inte har tillgång till ett sådant förråd rekommenderar vi dig att använda däckhotell. Vi hjälper dig gärna med din förvaring. Förutom själva förvaringen bistår vi även med tvätt, besiktning, rådgivning och hjulskifte.


Läs mer om vårt däckhotell här.

 

Vilka däck ska jag välja?

  • Unna dig, bilen och medtrafikanterna premiumdäck. Dagens moderna bilar har avancerade säkerhetssystem som ofta kontrollerar flera komponenter i bilen för att göra din färd så trygg och säker som möjligt. Köp därför däck och fälg som godkända och rekommenderade av bilmärket du kör. I BMW och MINIs fall kännetecknas det oftast av en stjärnmarkering i däcket.

  • Bor du i Sverige rekommenderar vi dig att välja ”Nordiska vinterdäck”. De är speciellt framtagna för vårt nordiska klimat som innehåller snö, slask, vatten och isiga vägar.

  • Läs på! På nätet finns det massvis med olika oberoende tester som kan hjälpa dig på vägen.

 

Är du fortfarande osäker på vad din bil behöver för däck?

Kontakta din närmaste Bavariaanläggning för mer info och beställning.