Sommardäck

Vad är viktigt att tänka på? Många lever i tron om att det endast är bra vinterdäck man behöver tänka på. Men sanningen är att rätt sommardäck är nog så viktiga för en säker och ekonomisk körning.

Välj rätt sommardäck

Vad säger lagen?

Nya sommardäck brukar vanligtvis ha ett mönsterdjup på 7-8 mm och enligt lag är det lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 mm. Tänk på att om mönsterdjupet är lägre än 3 mm ökar risken markant för vattenplaning. Ha som rutin att inför varje säsong kontrollera däckens mönsterdjup.

 

Komfort

Ju bättre däck du har, desto tystare och behagligare blir körningen. Och kanske det viktigaste av allt, bromssträckan blir kortare! Se till att kontrollera däcktrycket sporadiskt. Med ett för lågt däcktryck försämras rullmotståndet vilket resulterar i en ökad bränsleförbrukning, instabila vägegenskaper och onödigt däckslitage.

 

Vad ska jag tänka på när jag letar däck?

När du ska välja nya däck, tänk långsiktigt. Dagens moderna bilar har avancerade säkerhetssystem som ofta kontrollerar flera komponenter i bilen för att göra din färd så trygg och säker som möjligt. Köp därför däck och fälg som är godkända och rekommenderade av bilmärket du kör.

Läs på, det finns en uppsjö av opartiska tester och recensioner på nätet!

 

Hur länge håller däcken?

Självklart påverkas livslängden av många faktorer. Hur du kör bilen, tillverkare, klimat mm. Bortsett från att köra lugnare och klimatet som vi inte kan göra något åt så kan du tänka på hur du förvarar däcken när de inte sitter på bilen. Däcken mår bra av att förvaras mörkt, torrt och svalt. Helst ska de också förvaras hängande på fälgen. Om du inte har tillgång till ett sådant förråd rekommenderar vi dig att använda däckhotell. Vi hjälper dig gärna med din förvaring. Förutom själva förvaringen bistår vi även med tvätt, besiktning, rådgivning och hjulskifte.

 

Läs mer om vårt däckhotell här

 

Är du fortfarande osäker på vad du och din bil behöver för däck?

Kontakta din närmaste Bavariaanläggning för mer info och beställning.