MILJÖVÄNLIG KÖRNING

Av Bavaria Sverige Bil AB
Är det läge att byta till en laddbar modell? Så påverkas din ekonomi och körglädje.

Under de senaste åren har allt fler tjänstebilsförare gått över till el eller hybridbil, och det beror inte enbart på ökat miljömedvetande. Utbudet av modeller ökar och räckvidden blir allt längre. Allt enklare tillgång till laddstationer längs vägarna, vid arbetsplatser, i parkeringsgarage och köpcentra bidrar också till att förenkla vardagen.     

1–2 kronor per mil

Det viktigaste köpmotivet för privatbilisten är ändå ekonomin. En rejäl miljöbilspremie vid nyköp (se konkreta exempel i slutet av artikeln), lägre fordonsskatt och en milkostnad på bara 1–2 kronor, att jämföra med omkring 10 kronor för motsvarande bensin- eller dieselmodell. Därmed börjar nya miljösmarta alternativ även bli intressanta för den medvetna privatbilisten. Går du och funderar på om det är dags nu? Här har vi samlat det viktigaste du bör tänka på. 

En rejäl miljöbilspremie, lägre
fordonsskatt och en milkostnad
på bara 1–2 kronor

Innan du grottar ner dig alltför mycket i prestanda och detaljer, tänk på hur bilen ska användas:

Hur mycket bil behöver du? Dagens mest miljösmarta bilar ser ofta lite mindre ut än gårdagens familjebilar, men en del av dem är förvånansvärt rymliga och körglada. Och du behöver definitivt inte välja bort körglädjen! Ett kul exempel är BMW i3, en ren elbil som klarar ca 20 mil på en laddning. Eller varför inte titta närmare på MINI Countryman i hybridversion.       

Hur kör du? Om du framför allt pendlar till och från jobbet kan en el- eller hybridbil vara ett särskilt bra val. Om du kör långa sträckor kan en bensin- eller dieselbil fortfarande vara ett bra alternativ.       

Hur mycket påverkar du miljön? Med en bra ladd-hybrid klarar du i de flesta fall vardagspendlingen helt utan fossila utsläpp, och bidrar till en mer hälsosam utemiljö. Med en ren elbil kör du fossilfritt hela tiden.  

Vad kostar det?
Stirra dig inte blind på inköpspriset när du väljer bil. Hur just din ekonomi påverkas beror på ett antal saker, bland annat:

  • Om du har privatbil eller tjänstebil
  • Hur mycket du kör
  • Om du bor i eller nära en storstad (vägtullar) 
  • Om du väljer elbil eller hybridbil 
  • Andrahandsvärde
  • Kvalitet, reparations- och underhållskostnader

En bil som är lite dyrare i inköp kan i slutänden bli mer prisvärt än lågbudgetalternativet. Hur är då de ovan nämnda bilarna att köra till vardags? Här redovisar vi några lösryckta citat från olika nummer av tidningen Vi Bilägare svensk motorpress:     

Praktisk hybrid-kombi

Enligt tidningen är BMW 225xe ”ett lyckat exempel på samarbete mellan bensin och el”. Och, lite mer konkret: Och det är just drivlinan som är 225xe-modellens starkaste kort – den både förvånar och förnöjer. Den frontmonterade bensinmotorn på 1,5 liter med dubbelturbo har tre cylindrar och morrar fint, speciellt i sportläget. En elmotor på bakaxeln hjälper till när det behövs och plussar på effekten med 88 hästkrafter, vilket sammanlagt ger pigga 224 kusar. Tillsammans med automatlådan bildar el- och bensinmotor en taktfull trio.”

En kompakt-SUV med go-cart-känsla

Så här sammanfattar samma tidning MINI Countryman sitt intryck provkörningen av MINI Countryman i en ingress: "Vad som är kul är att Mini lyckats överföra mycket av de mindre modellernas rappa styregenskaper till Countryman. Den så kallade gokartkänslan är nedtonad, men det är fortfarande en belönande bil att köra."

En spännande elbil i fjärde generationen

”Om BMW i3 behövde vässas på någon punkt var det knappast fartresurserna. Elbilen med det speciella utseendet var ju redan pilsnabb och körde ifrån det mesta vid trafikljusen. Ändå sitter jag i nya och ännu kvickare sportversionen i3s, som lanseras i samband med en ansiktslyftning av i3.”

Så här mycket miljöbonus får du när du
väljer någon av våra laddbara modeller:

BMW i3 BEV – 60.000 kr.
BMW i3s BEV – 60.000 kr.
BMW i8 Coupé – 25.000 kr.
BMW i8 Roadster – 21.667 kr.
BMW 225xe – 16.667 kr.
BMW 530e – 20.833 kr.
BMW 740Le – 16.667 kr.

MINI Countryman PHEV – 14.167 kr.

Modellerna hittar du här

Artiklar i samma kategori