PUBLIKREKORD NÄR ELBILARNA FYLLDE FRIENDS ARENA

Av Bavaria Sverige Bil AB
Elbilsmässan eCarExpo bjöd in till världens största provkörnings-event under tak. På Friends Arena i Solna 7-9 februari slog mässan publikrekord. Nära 15 000 personer slöt upp för att känna och klämma på eldrivna fordon, och provköra förstås. Bavaria fanns på plats med MINI och BMW. Vi har pratat med några nöjda provkörare.

Peter Maier, PR-chef för BMW och MINI: ”Vi räknade in 421 provkörningar under helgen – konceptet med inomhusbanan var klockrent!” 

David, 46, från Järna: ”Jag har el från solceller som jag vill använda”

David är en ”riktig MINI-älskare” och har ägt flera modeller. Men med fyra barn har en sjusitsig bil varit ett måste. Nu är äldsta barnet på väg att flytta ut och därför är det läge för en MINI igen. David har därför med sig frun och två av barnen för att testa en MINI Cooper SE.

 1. Varför vill du ha en elbil?
  Det är självklart klimatrelaterat, vi vill undvika fossila bränslen för miljöns skull, men också att vi har solceller hemma som producerar mer el än vi gör av med.

 2. Vad har stoppat dig hittills från att köpa elbil?
  Det har varit en pengafråga, men även att vi behövt sjusitsigt. Man kan säga att det är en fråga om när vi ska köpa och inte om.

 3. Viktigast av allt, fick barnen plats där bak?
  ”Ja!”, ropar barnen i bakgrunden innan David hinner svara.

Magnus, 59, från Stockholm: ”Jag kommer inte få köra min nuvarande bil i stan”

Magnus är tidigare fordonstekniker, och nu i full färd med att uppdatera sig om den nya generationens bilar. Han kör dieselbil idag med Euro 5-motor och ligger därför som Stockholmsboende i riskzonen för körförbud inom en snar framtid. Både Magnus och hans fru är också intresserade av samspelet mellan solceller och elbil.

 1. Vad letar ni efter inom elbilar?
  Information i första hand. Vi har solpaneler och laddstation via bostadsrättsföreningen så mycket finns på plats redan. Jag är även intresserad av räckvidden där 40 mil känns som en brytpunkt.

Artin, 31, från Solna: ”Jag ville känna känslan i en elbil”

 1. Artin tog med en kompis till mässan inför ett framtida byte från diesel till el. Efter ett tidvis fartfyllt varv längs den 600 meter långa inomhusbanan runt Friends Arena kliver han nöjd ur testbilen, en MINI Cooper SE.

 2. Hur var det att åka bilen?
  Det kändes bra – den går tyst förstås och accelererar väldigt snabbt. Det är första gången jag provar en elbil, och känslan är helt annorlunda.

 3. Vad är du på jakt efter för bil?
  Det är elbil som gäller, 100 procent! Jag kan förstås tänka mig laddhybrid, men om jag får välja så blir det elbil.

Daniel, 43, från Solna: ”Det ska hända grejer när man accelererar”

Daniel är en av många dieselförare på plats som sneglar mot elalternativet. Sonen är tio år och kanske mer intresserad av mässans eldrivna flygplan, men verkar haft kul i bilen med pappa Daniels tempoväxlande körning.

 1. Du testade en BMW 13S, hur var första intrycket?
  Det första jag kollar är om sätet är tillräckligt brett, och det var det. Det fanns även bra möjligheter att ställa in stolen på olika sätt. Nästa sak jag tittar på är att mittenkonsolen med displayen inte ger ett rörigt intryck. Den här bilen har en mittendel som sitter ihop på ett snyggt sätt, utan luft emellan, som jag gillar.

 2. Något som överraskade?
  Accelerationen var bra, trots att golvet är lite halt inne på arenan. Jag gillade även sikten åt båda sidorna. 
Marco Toivanen

Hallå där…

Marco Toivanen, 44, från Lidingö och Product Genius på Bavaria.

 1.  Hur var mässan?
  – Väldigt bra, och roligt att det var sådan otrolig uppslutning av intresserade besökare.

 2. Vanligaste frågan från kunderna?
  – Allt om laddning! Många undrar varför det ”bara står 250 km” när batteriet är laddat till 100 procent och max räckvidd är 310 km. Svaret är att räckvidden (precis som räckvidden på en vanlig bil med förbränningsmotor) baseras på den senaste körcykeln, och visar hur långt du skulle komma om du körde likadant. Räckvidden kan alltså bli längre, men även kortare om man kör annorlunda.

 3. ”Montering ingår för laddstation hemma”
  – Vi får också många frågor om laddstationer för hemmabruk. Det finns en uppsjö av leverantörer idag, så valmöjligheterna är många. Vi kan erbjuda olika lösningar från 17 995 kr, inklusive montering. Monteringen är berättigad till Ladda-hemmastödet på 50 procent av kostnaden, som söks via Naturvårdsverket.

 4. Hur botar man ”räckviddsångest”?
  – Vi måste tänka annorlunda från hur vi kört bil tidigare, alltså från full till tom tank. En elbil ska laddas när chansen finns, och på så sätt blir laddfrågan inte lika stor eftersom du fyller på hela tiden.

 5. Vilken modell var populärast att köra?
  – BMW i3s, 280 personer provkörde den. Men det var konstant kö på cirka tio personer till alla våra bilar, så intresset var verkligen stort.

 

Fakta om mässan: Publikrekord och dubbelt så många journalister

• Namn: Elbilsmässan aCarExpo 2020 på Friends Arena.

• Utställare: 77. En majoritet av bilmärkena i Sverige var på plats med många nyheter och 20-talet premiärer.

Artiklar i samma kategori