Bilköp & nyheter

FÖRMÅNSBIL OCH TJÄNSTEBIL

Av Bavaria Sverige Bil AB
Dags att skaffa eller byta tjänstebil? I så fall säger vi grattis och välkommen till ett bekymmersfritt billiv. Men innan du kan slappna av helt måste du välja en tjänstebil som passar just dig och dina behov. Bavaria, som erbjuder ett av marknadens mest kompletta och attraktiva utbud av tjänstebilar, guidar dig igenom de viktigaste frågorna.

Tjänstebil vs förmånsbil?

Tjänstebil är det begrepp som de allra flesta använder idag, trots att det i praktiken rör sig om en förmånsbil. Låt oss börja med att särskilja de olika begreppen åt? Vad är tjänstebil och vad är förmånsbil?

Tjänstebil

En tjänstebil är en bil som är tillgänglig på arbetsplatsen, men som endast är avsedd för att användas vid resor i tjänsten. Enligt Skatteverket får en tjänstebil endast användas för privata syften i så kallad ”ringa omfattning”. I praktiken innebär det maximalt 100 mil vid högst 10 tillfällen varje år.

Förmånsbil

En förmånsbil ägs av arbetsgivaren, men den anställde får använda den både i jobbet och privat och blir därför skyldig att betala förmånsskatt.

I denna artikel har vi valt att genomgående skriva tjänstebil eftersom det är mest vedertaget.

5 fördelar med tjänstebil

Det finns flera fördelar med tjänstebil att se fram emot. Vi listar fem fördelar som du kan se fram emot om du blir erbjuden en tjänstebil av din arbetsgivare.

 1. Du har möjlighet att köra en ny bil både i jobbet och privat
 2. Du har alltid en fast månadskostnad
 3. Du slipper bekymra dig över eventuella oförutsedda extrakostnader
 4. Du får fri service och verkstad
 5. Du får i de flesta fall välja en helt ny tjänstebil var tredje eller var fjärde år

Vilken modell av tjänstebil ska jag välja?

Det här är en fråga som de flesta avgör tillsammans med sin arbetsgivare. Många arbetsgivare har nämligen en bilpolicy som den anställde måste förhålla sig till. 

Tjänstebil anpassad efter företagets bilpolicy

En bilpolicy reglerar ofta bilens maximala inköpskostnad (anges i antal basbelopp), maximala miljöpåverkan samt vilka märken du kan välja mellan. De företag som tecknar ramavtal för tjänstebil med oss på Bavaria, får alltid en dedikerad säljare som är ständigt uppdaterad på vad som gäller i just er bilpolicy för att kunna erbjuda er bilar som passar just er.

Sänkt förmånsvärde med miljöbil

Den 1 juli 2018 trädde bonus malus-systemet i kraft och sedan dess har det uppdaterats ett flertal gånger. Bonus malus-systemet innebär att de bilar som klassas som miljöbilar, till exempel laddhybrider och elbilar, får ett sänkt förmånsvärde samtidigt som att de bilar som inte räknas som miljöbilar, istället får en kraftigt höjd fordonsskatt. Många företag väljer därför aktivt att erbjuda sina anställda miljöbilar – dels för det sänkta förmånsvärdet, men också för miljöns skull.

Läs mer: Bilskatt 2021 - det här gäller

Tjänstebilar är bra för både plånbok och miljö

Det innebär med andra ord att en klimatsmart tjänstebil ofta är mest förmånligt för både vår miljö och din plånbok. Bavaria erbjuder nu hela 11 BMW-modeller och 1 MINI-modell som är laddbara och i mars i år lanseras MINI Cooper SE – MINIs första helelektriska modell som också går att välja som tjänstebil.

–  Som återförsäljare av BMW och MINI har vi på Bavaria förmånen att ligga i teknikens yttersta framkant. BMW har utvecklat elbilar i fyra decennier, och är idag den största leverantören av elbilar i Europa, berättar Robin Larsson, Product genius på Bavaria i Solna.

Vilket drivmedel du väljer till din tjänstebil påverkas också av hur dina körvanor ser ut. För den som kör många mil i vardagen och har ont om möjligheter att ladda, passar ofta en modern bensin- eller dieselbil bäst.

Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin? Har du svårt att välja? Vi guidar dig igenom för- och nackdelar med olika drivmedel när du ska välja bil. För somliga kan det finnas anledning att välja bensin eller diesel framför elbil eller laddhybrid.

Stort utbud av leasingbilar

BMW - tjänstebil

BMW är som bekant ett av marknadens starkaste och mest hållbara varumärken. BMW erbjuder 9 olika modeller under 7,5 basbelopp och totalt hela 28 modeller under 10 basbelopp. Se alla våra BMW-modeller som är tillgängliga för företag att leasa som tjänstebil till sina anställda.

MINI - tjänstebil

MINI står för underhållande köregenskaper, frikostig utrustning, innovativ teknik – och hållbarhet. Se alla våra MINI-modeller.

Är ditt företag intresserade av företagsleasing? På Bavaria erbjuder vi leasing av både nya och begagnade BMW eller MINI till företag som vill erbjuda sina anställda en tjänstebil.

Tjänstebil - kostnad

En tjänstebil är en löneförmån som den anställde är skyldig att betala skatt för. På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut ett schablonbelopp, ett så kallat förmånsvärde, för alla bilmodeller. Det belopp som anges utgör grunden för uträkningen av skatten.

Förmånsvärdet läggs ovanpå den anställdes lön och därefter betalar arbetsgivaren löneskatt som vanligt.

Övriga delar som påverkar bilens förmånsvärde är:

• Extrautrustning som inte ingår i nybilspriset.

• Om bilen är en miljöbil.

• Om du kör minst 3 000 mil i tjänsten.

• Fordonsskatten

Här är ett räkneexempel på kostnaden för en tjänstebil:

Lön: 30 000 kr

Förmånsvärde*: 4 000 kr

Skatt: 30 % på 34 000 kr (30 000 kr + 4 000 kr) = 10 200 kr

Nettolön: 30 000 kr – 10 200 kr = 19 800 kr

Vanliga frågor om tjänstebil och bilförmån

Tjänstebil eller förmånsbil?

"Det finns skillnader på en tjänstebil och en förmånsbil. Tjänstebilar är endast avsedda för resor i tjänsten, medan en anställd får använda en förmånsbil både privat och i tjänsten.

Fördel med tjänstebil?

En anställd som erbjuds en tjänstebil har alltid möjligheten att köra en ny och säker bil både i jobbet och privat. Du slipper även oförutsedda extrakostnader.

Hur mycket får en anställd köra tjänstebil privat utan att beskattas?

Det finns två punkter som måste uppfyllas för att en anställd inte ska beskattas för att köra tjänstebil privat:

 1. Den anställda kör högst 100 mil per år i privata ärenden
 2. Den anställda kör tjänstebil privat högst 10 gånger per år

Detta är också vad Skatteverket definierar som ”ringa omfattning” och innebär att arbetsgivaren inte ska göra några skatteavdrag på förmånen och inte heller betala några arbetsgivaravgifter för detta.

Vilka regler gäller för leasingbilar?

Oavsett om arbetsgivaren äger bilen, eller om de leasar den genom företagsleasing, gäller samma regler om bilförmån. Det innebär också att miljöbilar får ett sänkt förmånsvärde, medan bilar som inte klassas som miljöbilar kan få en kraftigt höjd fordonsskatt, både vid leasing eller om företaget själv äger bilen.

Behöver jag föra körjournal?

Ja. För att din arbetsgivare ska få ett bra underlag om hur bilen används, krävs det att alla anställa gör en utförlig anteckning om hur de har använt bilen vid varje tjänsteresa. Denna anteckning bör inkludera information om:

 • Bilens registreringsnummer
 • Vilket år som körjournalen avser
 • Datum för resan
 • Mätarställningen vid resans start och vid ankomst till destinationen
 • Resans längd i kilometer
 • Resans syfte samt kontaktperson hos det företag som tjänsteresan har avsett
 • På vilken adress som resan startade, respektive slutade på
 • Anteckningar om tankning och vem som har kört bilen

Artiklar i samma kategori