Bilde av  BMW 3 serie 330e

TJÄNSTEBIL

Av Bavaria Sverige Bil AB
Är du nyfiken på det fungerar med tjänstebil? En bil som ägs av arbetsgivaren och som anställda kan använda fritt inom tjänsten är ett lockande alternativ för många som reser i jobbet. Vi går igenom vanliga frågor och guidar dig rätt i ditt val av ny tjänstebil.

Tjänstebil vs förmånsbil

Tjänstebil används av många idag oavsett om de pratar om tjänstebil eller vad som i själva verket är en förmånsbil. Låt oss börja med att särskilja de olika begreppen åt – vad är tjänstebil och vad är förmånsbil?

En tjänstebil är en bil som är tillgänglig på arbetsplatsen, och som endast får användas vid resor i tjänsten. Enligt Skatteverket får en tjänstebil dock användas för privata syften, men bara i så kallad ”ringa omfattning”. I praktiken innebär det maximalt 100 mil vid högst 10 tillfällen varje år.

En förmånsbil ägs också av arbetsgivaren, men får användas av den anställde både i jobbet och privat. Den anställde blir därför skyldig att betala förmånsskatt.

Nedan använder vi endast begreppet tjänstebil eftersom det är mest vedertaget. Läs mer om förmånsbil i vår artikel där vi jämför förmånsbil med att äga bil privat.

5 fördelar med tjänstebil

Det finns många positiva aspekter av att ha en tjänstebil. Om du blir erbjuden en tjänstebil från Bavaria av din arbetsgivare kan du bland annat se fram emot:

  1. Möjligheten att köra en ny bil i jobbet
  2. Fast månadskostnad
  3. Att slippa bekymra sig över oförutsedda extrakostnader
  4. Fri service och verkstad
  5. Du får i de flesta fall välja en helt ny tjänstebil vart tredje eller var fjärde år

Vilken modell av tjänstebil?

Det här är en fråga som de flesta avgör tillsammans med sin arbetsgivare. Många arbetsgivare har nämligen en bilpolicy som den anställde måste förhålla sig till.

Tjänstebil anpassad efter företagets bilpolicy

En bilpolicy reglerar ofta bilens maximala inköpskostnad (anges i antal basbelopp), maximala miljöpåverkan samt vilka märken du kan välja mellan. De företag som tecknar ramavtal för tjänstebil med oss på Bavaria, får alltid en dedikerad säljare som alltid är uppdaterad på vad som gäller i just er bilpolicy, för att kunna erbjuda bilar som passar just er.

Nya regler för förmånsbilar

Sedan 1 juli 2022 gäller återigen nya regler för förmånsvärdet på tjänstebilar. Ändringarna gäller nedsättning av förmånsvärdet på miljöbilar och syftar till att göra regelverket tydligare och enklare att följa. Beroende på nybilspriset kan kostnaden för att köra tjänstebil 2022 och framåt komma att bli betydligt mycket högre för vissa förmånsbilförare.

Sänkt förmånsvärde med miljöbil

Den 1 juli 2018 trädde det så kallade bonus malus-systemet i kraft. Systemet innebär att de bilar som klassas som miljöbilar, till exempel laddhybrider och elbilar, får ett sänkt förmånsvärde medan andra bilar får en kraftigt höjd fordonsskatt. Många företag väljer därför aktivt att erbjuda sina anställda miljöbilar – dels för det sänkta förmånsvärdet, dels för miljöns skull. Den 1 april 2021 uppdaterades bilskatten till att även gynna begagnade bilar.

Tjänstebilar – bra för plånbok och miljö

De nya skattereglerna gör att en klimatsmart tjänstebil ofta är förmånlig för både miljön och din plånbok. Bavaria erbjuder idag många laddbara bilmodeller – 14 från BMW och 2 från MINI, inklusive MINI Cooper SE, MINI:s första helelektriska modell.

– Som återförsäljare av BMW och MINI har vi på Bavaria förmånen att ligga i teknikens yttersta framkant. BMW har utvecklat elbilar i fyra decennier, och är idag den största leverantören av elbilar i Europa,berättar Robin Larsson, Product genius på Bavaria i Solna.

Elbil eller bensin?

Vilket drivmedel du ska välja till din tjänstebil beror till stor del på hur dina körvanor ser ut. För den som kör många mil i vardagen och inte har enkel tillgång till en laddningsstation, passar ofta en modern bensin- eller dieselbil bäst. Har du svårt att välja? Läs vår artikel om Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin. Vi guidar dig genom för- och nackdelar med olika drivmedel när du ska välja bil.

Stort utbud av tjänstebilar från BMW och MINI

BMW Tjänstebil

BMW är som bekant ett av marknadens starkaste och mest hållbara varumärken. Hos Bavaria erbjuder vi ett brett utbud av BMW-modeller som tjänstebilar. Se alla våra BMW-modeller.

MINI Tjänstebil

MINI står för underhållande köregenskaper, frikostig utrustning, innovativ teknik – och hållbarhet. Se alla våra MINI-modeller.

På Bavaria erbjuder vi företagsleasing av nya och begagnade bilar. Hitta er nästa tjänstebil i vårt stora utbud.

Vanliga frågor om tjänstebil och bilförmån

Tjänstebil eller förmånsbil?

De flesta använder termen tjänstebil som ett paraplybegrepp, men det kan vara viktigt att skilja orden åt. Tjänstebilar är endast avsedda för resor i tjänsten, medan en anställd får använda en förmånsbil både privat och i tjänsten. Den privata användningen gör dock att den anställde förmånsbeskattas.

Fördel med tjänstebil?

Med en tjänstebil slipper du oförutsedda extrakostnader som det kan innebära att äga en bil själv. Du får även möjligheten att köra en oftast helt ny bil, till en fast månadskostnad.

Hur mycket får en tjänstebil köras privat utan att beskattas?

Det finns två punkter som måste uppfyllas för att en anställd ska slippa förmånsbeskattning för sin tjänstebil:

  1. Den anställda kör högst 100 mil per år i privata ärenden
  2. Den anställda kör tjänstebil privat högst 10 gånger per år

Detta är vad Skatteverket definierar som ”ringa omfattning”, och innebär att arbetsgivaren inte ska göra några skatteavdrag på förmånen och inte heller betala arbetsgivaravgift.

Vilka regler gäller för tjänstebil som leasas?

Oavsett om arbetsgivaren äger bilen eller om den hyrs genom företagsleasing, gäller samma regler om bilförmån. Det innebär också att leasade elbilar och laddhybrider får ett sänkt förmånsvärde, medan bilar som inte klassas som miljöbilar kan få en kraftigt höjd fordonsskatt.

Vad kostar tjänstebil för mig som arbetstagare?

En tjänstebil som används privat är en löneförmån som den anställde är skyldig att betala skatt för. På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut ett schablonbelopp, ett så kallat förmånsvärde, för alla bilmodeller. Det belopp som anges utgör grunden för uträkningen av skatten.

Beloppet läggs till den anställdes lön och därefter betalar arbetsgivaren löneskatt som vanligt.

Här är ett räkneexempel på kostnaden för en tjänstebil:

Lön

30 000 kr

Förmånsvärde

4 000 kr

Skatt (30 % av 34 000 kr)

10 200 kr

Nettolön (30 000 - 10 200)

19 800 kr


Förmånsbeskattningen inkluderar drivmedel som din arbetsgivare betalar för dina privata resor, och parkeringsutgifter i anslutning till hemmet. Om du får förmånsbeskattningen som ett bruttolöneavdrag påverkar detta också din tjänstepension. Förhandla med din arbetsgivare för att få den som ett nettolöneavdrag istället.

Du slipper förmånsbeskattning helt om du kör mindre än 100 mil privat körning under färre än 10 tillfällen per år med din tjänstebil.

Behöver jag föra körjournal?

Ja. För att din arbetsgivare ska få ett bra underlag om hur bilen används, krävs det att alla anställda gör en utförlig anteckning om hur de har använt bilen vid varje tjänsteresa. Det är också körjournalen som används som underlag när Skatteverket tittar på hur tjänstebilen har använts privat kontra i tjänst. Körjournalens dokumentation bör inkludera information om:

  • Bilens registreringsnummer
  • Vilket år som körjournalen avser
  • Datum för resan
  • Mätarställningen vid resans start och vid ankomst till destinationen
  • Resans längd i kilometer
  • Resans syfte samt kontaktperson hos det företag som tjänsteresan har avsett
  • På vilken adress som resan startade, respektive slutade på
  • Anteckningar om tankning och vem som har kört bilen

 Det är extra viktigt att föra körjournal när den anställde

  • främst använder bilen i tjänsten, men också lite privat
  • kör minst 3 000 mil i tjänsten per inkomstår
  • i samband med bilförmån också har fritt drivmedel

Artiklar i samma kategori