Bilköp & nyheter

FÖRMÅNSBIL OCH TJÄNSTEBIL

Av Bavaria Sverige Bil AB
Dags att skaffa eller byta tjänstebil? I så fall säger vi grattis och välkommen till ett bekymmersfritt billiv. Men innan du kan slappna av helt måste du välja en tjänstebil som passar just dig och dina behov. Bavaria, som erbjuder ett av marknadens mest kompletta och attraktiva utbud av tjänstebilar, guidar dig igenom de viktigaste frågorna.

Tjänstebil eller förmånsbil?

Begreppet tjänstebil används av de allra flesta, fast det ofta är en förmånsbil det handlar om.

Tjänstebil

En tjänstebil finns tillgänglig på arbetsplatsen men är egentligen bara avsedd för resor i tjänsten. En tjänstebil får enligt Skatteverket endast användas privat ”i ringa omfattning”, det vill säga max 100 mil vid max 10 tillfällen per år.

Förmånsbil

En förmånsbil ägs av arbetsgivaren, men den anställde får använda den både i jobbet och privat och blir därför skyldig att betala förmånsskatt.

I den här texten har vi valt att genomgående skriva tjänstebil eftersom det är mest vedertaget.

Fördel med tjänstebil?

Den som erbjuds en tjänstebil har möjlighet att köra en ny bil både i jobbet och privat. Du har en fast månadskostnad, får fri service och slipper bekymra dig för eventuella oförutsedda extrakostnader.

Dessutom får du i de flesta fall välja en helt ny tjänstebil vart tredje eller vart fjärde år.

Vilken modell av tjänstebil ska jag välja?

Det här är en fråga som de flesta avgör tillsammans med sin arbetsgivare. Många arbetsgivare har nämligen en bilpolicy som den anställde måste förhålla sig till. 

Bilpolicy - tjänstebil

En bilpolicy reglerar ofta bilens maximala inköpskostnad (anges i antal basbelopp), maximala miljöpåverkan samt vilka märken du kan välja mellan.

Stort utbud av leasingbilar

BMW - tjänstebil

BMW är som bekant ett av marknadens starkaste och mest hållbara varumärken. BMW erbjuder 9 olika modeller under 7,5 basbelopp och totalt hela 28 modeller under 10 basbelopp. Se alla våra modeller.

Leasa Mini Cooper

MINI står för underhållande köregenskaper, frikostig utrustning, innovativ teknik – och hållbarhet. Se alla våra modeller.

Tjänstebil - drivmedel

Vid årsskiftet trädde det uppdaterade bonus malus-systemet i kraft. Det betyder att bilar som klassas som miljöbilar, det vill säga exempelvis elbilar och laddhybrider, får ett sänkt förmånsvärde medan det i många fall blir en kraftig höjd fordonsskatt för bilar som inte räknas som miljöbilar.

Bra för både plånbok och miljö

Det innebär med andra ord att en klimatsmart tjänstebil ofta är mest förmånligt för både vår miljö och din plånbok. Bavaria erbjuder nu hela 11 BMW-modeller och 1 MINI-modell som är laddbara och i mars i år lanseras MINI Cooper SE – MINIs första helelektriska modell som också går att välja som tjänstebil.

–  Som återförsäljare av BMW och MINI har vi på Bavaria förmånen att ligga i teknikens yttersta framkant. BMW har utvecklat elbilar i fyra decennier, och är idag den största leverantören av elbilar i Europa, berättar Robin Larsson, Product genius på Bavaria i Solna.

Vilket drivmedel du väljer till din tjänstebil påverkas också av hur dina körvanor ser ut. För den som kör många mil i vardagen och har ont om möjligheter att ladda passar ofta en modern bensin- eller dieselbil bäst.

Här kan du läsa mer om för- och nackdelar med våra vanligaste drivmedel.

Tjänstebil - kostnad

En tjänstebil är en löneförmån som den anställde är skyldig att betala skatt för. På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut ett schablonbelopp, ett så kallat förmånsvärde, för alla bilmodeller och det belopp som anges utgör grunden för uträkningen av skatten.

Förmånsvärdet läggs ovanpå den anställdes lön och därefter betalar arbetsgivaren löneskatt som vanligt.

Övriga delar som påverkar bilens förmånsvärde är:

• Extrautrustning som inte ingår i nybilspriset.

• Om bilen är en miljöbil.

• Om du kör minst 3 000 mil i tjänsten.

• Fordonsskatten

Här är ett räkneexempel på kostnaden för en tjänstebil:

Lön: 30 000 kr

Förmånsvärde*: 4 000 kr

Skatt: 30 % på 34 000 kr (30 000 kr + 4 000 kr) = 10 200 kr

Nettolön: 30 000 kr – 10 200 kr = 19 800 kr

Artiklar i samma kategori