SERVA BILEN - ALLT DU BEHÖVER VETA

Av Bavaria Sverige Bil AB
Varför, hur ofta och när behöver du serva bilen? Du vet att din bil ska servas med jämna mellanrum, men kanske inte varför och vad det innebär. - Med rätt utförd service förlänger du bilens livslängd samtidigt som du undviker obehagliga överraskningar, säger Peter Andersson, Bavarias servicemarknadschef, som här svarar på de vanligaste frågorna om service av bilen.

Varför ska man serva bilen?

Genom att serva bilen regelbundet hos en auktoriserad verkstad lever din bil längre, samtidigt som risken för att något går sönder minskar. BMW och MINI har skapat ett serviceintervall för att bilarna ska uppfylla lagar och regler samt hålla högsta kvalitet i många år även efter att den är ny.

Hur ofta ska man serva bilen?

BMW har något som kallas konditionsbaserad service, vilket betyder att bilen på ett dynamiskt vis indikerar att det är dags för service. Har du en offensiv körstil kommer serviceindikatorn att larma om att det är dags att serva bilen något tidigare än om du kör lugnt och försiktigt.

Vissa funktioner larmar efter hur lång tid som har gått, medan andra efter hur många kilometer som har körts. Byte av bromsvätska är ett exempel på en funktion som är tidsstyrd. Det beror på att bromsvätska är hygroskopisk och suger åt sig vatten oavsett om man kör eller om bilen står stilla. Motoroljan byts däremot främst på kilometerintervall, men vid sparsam körning faller även den på ålder.

Slutligen finns även funktioner som larmar för service när de har nått en slitagegräns, exempelvis bromsbeläggen, som har en slitageindikator. BMW:s konditionsbaserade serviceupplägg gör att du inte behöver bry dig om att följa upp detta. Bilen talar automatiskt om för dig, och via meddelanden till Bavaria, när det är dags för service och vad som ska åtgärdas, genom ett system som kallas Teleservice.

När ska man serva bilen?  

Bavaria kontaktar dig så snart bilens teleservice-system indikerar att det är dags att boka en tid för att serva bilen, under förutsättning att du är registrerad för detta hos oss. Vi bokar då in en servicetid i dialog med dig som förare.

Har du inte blivit kontaktad ska du ändå boka en tid för service så snart serviceindikatorn tänds i bilens display.

När görs första service på en ny bil? 

Det framgår i menyerna i bilen, men vanligtvis inträffar det första servicetillfället efter 2 år, eller efter 25 000 körda kilometer på en dieselbil och 30 000 körda kilometer på en bensinbil eller en laddbar bil.

Vilka fördelar finns med att serva bilen hos en auktoriserad märkesverkstad? 

En auktoriserad verkstad har full tillgång till samtliga servicedata och mjukvaror från BMW Group, samt jobbar efter de serviceprocesser som BMW Group satt upp för att bibehålla bilens funktioner och prestanda över tid.

Vi använder alltid anvisade reservdelar och verktyg från BMW Group, samt, inte att förglömma: vi uppfyller kraven på att personal är rätt utbildad och har tillgång till BMW:s tekniska support och kvalitetssystem. På så sätt garanteras även bilens fortsatta produktsäkerhet.

Boka service på en MINI- eller BMW-auktoriserad verkstad nära dig.

Vad kostar det att serva bilen? 

Priset för vad det kostar att serva bilen varierar eftersom BMW:s konditionsbaserade service bygger på bilens behov vid varje givet tillfälle. Bavaria använder även BMW:s framtagna koncept ”Value Service”, vilket ger en anpassad prisbild utifrån bilens ålder. Man kan dessutom garanteras ett lägsta fast pris genom serviceavtal, om man vill vara helt säker på vad det kostar.

Finns det några serviceavtal som ger förmånligare pris?

Ja, BMW och MINI Service Inclusive (BSI/MSI) är en garanti mot framtida prishöjningar. Du betalar en fast summa och vet sedan exakt vad kostnaden för att serva bilen blir för de kommande 3, 4 och 5 åren. En annan fördel med avtalet är att du kan serva din bil i BMW:s och MINI:s nätverk över hela världen samt att det även kan kombineras med reparationsavtal och tillägg för vissa slitagedetaljer. Våra BSI/MSI-avtal kostar 20-50 procent mindre i jämförelse med att betala för enskilda servicetillfällen. Kostnadsdifferensen styrs av bilmodell och miltal.

Är det dyrare att serva bilen på en märkesverkstad? 

Enligt våra egna undersökningar är märkesobundna verkstäder inte regelmässigt billigare. Granskningar visar ofta att de aktörer som erbjuder avsevärt lägre priser inte använder originaltillverkade reservdelar eller vätskor, att de saknar utbildning från BMW Group och att de saknar tillgång till den senaste mjukvaran. Dessa aktörer varken återkallar bilen eller utför andra tekniska åtgärder i linje med BMW:s rekommendationer. Den som inte har rätt reservdelar riskerar sämre funktion och produktsäkerhet.

Vad är skillnaden på service mellan en laddbar bil och en bil som drivs av bensin eller diesel? 

En laddhybrid och en bil med förbränningsmotor behöver ungefär lika mycket service. Det du vinner på att en laddhybrid exempelvis inte behöver byta olja, förlorar du delvis på att bromsarna istället behöver mer omvårdnad.

En renodlad elbil har trots allt lägre servicekostnad eftersom den innehåller färre rörliga delar och har inget behov av oljebyte. Många personer på olika sociala medier debatterar batteriernas livslängd, men det vi har sett hittills är att batterierna klarar mycket väl bilens livslängd.

LÄS OCKSÅ! Elbil, laddhybrid diesel eller bensin – vad ska man välja?

Hur lång tid tar det att serva bilen?  

Det tar i snitt mellan 60 och 90 minuter att serva bilen. Den som vill kan med fördel slå sig ned i vår lounge, ta en kopp kaffe och vänta tills servicen är utförd. Det går dessutom utmärkt att jobba under tiden eftersom vi erbjuder bra uppkoppling. Under rådande pandemitid är vi också noggranna med att alla håller avstånd till varandra.   

Är det skillnader på att göra service på BMW och MINI? 

Till viss del. Vi jobbar som sagt med konditionsbaserad service. Det vill säga att bilens servicebehov beaktar ditt körsätt, tid sedan tidigare service samt miltal. Vidare så har bilen uppkoppling mot BMW Groups servrar, och larmar oss när den är i behov av hjälp. Vi tar kontakt med föraren så fort bilen larmar om ett behov av att serva bilen, men även om ett begynnande problem, som exempelvis ett svagt batteri, uppstår. För att den tjänsten ska fungera behöver vi bara förarens kontaktuppgifter.

Vilka fördelar är det med att serva bilen enligt serviceintervall? 

Du minimerar risken att bilen slits i förtid, vilket kan bli fallet om du exempelvis kör med gammal motorolja eller bromsvätska med för hög vattenhalt. Bilen förblir fortsatt en riktig BMW eller MINI när du sköter din service!

Vi utför eventuella tekniska åtgärder och vi gör även en check så att inga dolda felkoder lagrats.

Sedan november 2020 får den som utför service hos Bavaria kostnadsfritt tjänsten BMW Vägassistans som gäller fram till nästa servicetillfälle. Detta erbjuder vi till att bilen fyller 10 år. BMW Vägassistans, där även skadegörelse och stöld ingår, är en trygghet om något skulle hända längs vägen.

Visste du att...

… BMW genuine oil som används av alla Bavarias verkstäder, tillverkas av naturgas, enligt SHELL:s pure plus Technology ©? Det ger en extremt hög nivå av renhet hos oljan, och därmed en ännu bättre renande funktion inne i motorn, vilket bidrar till att hålla utsläpp i vår natur på samma nivå som när bilen var ny.

Bavaria erbjuder mycket mer än bara service:

  • Vi reparerar stenskott i rutan när det är möjligt
  • Vi erbjuder skadereparationer och skadebesiktning på samtliga orter genom våra egna verkstäder eller genom våra partners
  • Vi kommunicerar med hjälp av video under pågående service. Så snart ett reparationsbehov uppstått kan du själv se vad som behöver åtgärdas samt vad det kostar.
  • Däckhotell finns på samtliga våra anläggningar och om det behövs kan vi även reparera dina trottoarskadade fälgar.
  • Vi har riktigt bra priser på däck, både stjärnmärkta (BMW-certifierade) och alternativa däck, sommar som vinter.
  • Vi har mängder av praktiska tillbehör som matchar din bil, både från ett säkerhets- och ett designperspektiv.
  • Vi erbjuder mobilitet i samband med service om du önskar, till bästa pris genom vår partner MABI.

Artiklar i samma kategori