BOOM FÖR TILLBEHÖR - TÄNK PÅ DET HÄR NÄR DU VÄLJER TAKBOX OCH CYKELHÅLLARE

Av Bavaria Sverige Bil AB
Cyklar, skidor – eller varför inte ett tält på taket? Bavaria erbjuder mängder av tillbehör som gör att du (nästan) kan ta med dig vad som helst på bilresan. Här följer några tips på vad du bör tänka på när du väljer tillbehör.

I spåren av pandemin har ett flertal nya trender skapats. Hemester, det vill säga semester på hemmaplan, olika outdoor-aktiviteter samt att skaffa hund är några av dessa.

Det här har i sin tur gjort att allt fler vill ta med sig allt mer på sina bilresor, något som inte minst avspeglas i Bavarias försäljning av olika tillbehör.

- Vi har sett en generell ökning i efterfrågan på samtliga tillbehör, men vad gäller takboxar har ökningen i det närmaste varit explosionsartad, säger Patrick O´Konor, specialist på reservdelar och tillbehör hos Bavaria.

Här ger Patrick några tips på vad du bör tänka på när du väljer olika tillbehör till din BMW eller MINI.

Takboxar

Här är det framför allt två saker som avgör vilken box du ska välja: Hur dina behov ser ut, samt storleken på din bil. BMW erbjuder boxar i tre olika storlekar medan MINI har en box i sitt sortiment. Ju större box, desto högre prislapp – och tvärtom.

- Många skaffar en takbox för att kunna få extra lastutrymme till fjällresan. Då är det bra att utgå ifrån vilken typ av skidor som behöver fraktas, och hur många, säger Patrick.

Vilka är de vanligaste misstagen?

- Det är att välja en box som inte är proportionell till bilstorleken. Den som äger en mindre bil har ju ofta större behov av extra lastutrymme. Men en stor box till en liten bil kan både se lite tokigt ut, samt påverka köregenskaperna vid exempelvis hård vind.

Är det krångligt att hantera en takbox?

- Nej, inte alls. Det medföljer tydliga instruktioner på hur du ska använda den. När du monterar boxen för första gången tar det bara lite längre tid, och man bör helst vara två som hjälps åt för att justera in den. Men när du sedan använder boxen löpande klarar du själv att ta av och sätta på den, säger Patrick.

Cykelhållare

Även här finns det två saker som avgör vilken utrustning du bör välja: Hur många cyklar du behöver frakta samt om din bil är utrustad med dragkrok.

Den som saknar dragkrok kan med fördel köpa cykelhållare till takräcket. Det är den billigaste lösningen, men då går det inte att frakta fler än två cyklar.

Den som köper en cykelhållare till dragkroken får däremot plats med fler cyklar.

Något mer att tänka på?

- Det finns speciella tillbehör för den som vill frakta tävlingscyklar, men dessa är inte anpassade för vanliga brukscyklar. Däremot kan du alltid frakta tävlingscyklar på de hållare som är avsedda för brukscyklar, upplyser Patrick.

Skidhållare och snowboardhållare

Om du inte väljer att lasta in dina skidor i en takbox finns det två olika skidfästen till takräcket att välja mellan: En som är fixerad och en som är utdragbar.

- Den utdragbara varianten kom för ett par år sedan och är min favorit bland alla tillbehör. Det är så praktiskt att kunna stå kvar vid sidan av bilen och lasta skidorna istället för att behöva sträcka sig upp över taket. Nackdelen är dock att den utdragbara varianten kostar nästan dubbelt så mycket, säger Patrick.

Hur många skidor och snowboards går det att frakta samtidigt på taket?

- Två par skidor, oavsett om det är längdskidor eller alpina skidor. Sen funkar det även att frakta en snowboard tillsammans med ett skidpar.

Vad gör den som behöver frakta fler skidor?

- Då är en takbox såklart ett bra alternativ. Eller att lägga skidorna i en skibag inne i bilen, men det stjäl dock ganska stort utrymme i kupén.

Kajakhållare

Att paddla kajak har också blivit allt populärare de senaste åren. För den som vill frakta sin kajak och upptäcka nya miljöer räcker det med att utrusta sig med ett universalfäste som monteras på takräcket. Är man två är det sedan enkelt att lyfta kajaken upp och ned från taket.

- Här är det extra viktigt att montera fästet på rätt sätt och sedan surra fast kajaken med spännband så att den verkligen sitter ordentligt. Att tänka på säkerheten är alltid viktigt, oavsett vad du fraktar, men extra viktigt förstås för den som har en kajak på biltaket. Det är bara tänka själv på vad som kan hända om du tvingas tvärnita ute på vägen och kajaken inte är ordentligt fastspänd, säger Patrick.

Surfbräda

För den som vill ta med sig sin surfbräda på resan finns det speciella fästen att köpa. Den som är vindsurfare kan komplettera med ett speciellt säkerhetsset där det enkelt går att fästa masten.

Hundburar

Det finns numera hundburar i ett flertal olika storlekar beroende på vilken typ av bil, och hund, du har. Välj mellan halvburar, helburar och dubbelburar.

- Det är numera lag på att ha sin hund fastspänd i bilen, eller placerad i en hundbur. Hundburarna har blivit allt populärare eftersom det är ett bekvämt och tryggt sätt att frakta sin hund, säger Patrick.

Taktält

Äger du en MINI och vill ta campingsupplevelsen till nästa nivå? Då ska du satsa på ett tält som du monterar på ditt biltak. I nedfällt läge ser taktältet ungefär ut som en takbox, men med några enkla handgrepp skapas ett sovtält med plats för två. I botten ligger en skön madrass och tack vare vädringsluckorna får du in frisk luft medan du sover. En utfällbar stege följer med i utrustningen.

- Taktälten är faktiskt betydligt mer bekväma än ett vanligt tält. Dels är de enkla att fälla upp, dels slipper du känna någon fukt underifrån, säger Patrick.

Till sist, något mer att tänka på när man väljer tillbehör?

- Inte mer än att det inom varje kategori finns en mängd olika tillbehör att välja mellan. Den som känner sig minsta osäker kan alltid kontakta någon av Bavarias experter för att få tips och råd.

- Sen vill jag dessutom uppmana alla att tänka extra mycket på säkerheten så snart något ska fraktas på eller bakom bilen. Var alltid noggrann när du monterar eller spänner fast din utrustning, avslutar Patrick O´Konor.

Artiklar i samma kategori